باشگاه خبرنگاران جوان؛ مریم حسینی - وزارت امور خارجه آمریکا در بیانیهای اعلام کرد که خروج این کشور از یونسکو از ۳۱ دسامبر ۲۰۲۶ (۱۰ دی ۱۴۰۵) اجرایی خواهد شد.
در این بیانیه آمده است: «امروز، ایالات متحده، آدری آزولای مدیر کل یونسکو را از تصمیم ایالات متحده برای خروج از یونسکو مطلع کرد. ادامه مشارکت در یونسکو به نفع ملی ایالات متحده نیست.»
به گفته وزارت امور خارجه آمریکا این سازمان «یک دستور کار جهانی و ایدئولوژیک برای توسعه بینالمللی» را پیش میبرد که با «سیاست خارجی آمریکا اول» واشنگتن در تضاد است.
در این سند آمده است: «تصمیم یونسکو برای پذیرش «کشور فلسطین» به عنوان یک کشور عضو بسیار مشکلساز و برخلاف سیاست ایالات متحده است و به گسترش لفاظیهای ضد اسرائیلی در داخل این سازمان کمک کرده است.»
این بیانیه میافزاید: «خروج ایالات متحده از ۳۱ دسامبر ۲۰۲۶ اجرایی خواهد شد. ایالات متحده تا آن زمان عضو کامل یونسکو باقی خواهد ماند.»
در ۴ فوریه (۱۶ بهمن ۱۴۰۳)، دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا دستور خروج این کشور از شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد و آژانس امداد و کار سازمان ملل متحد برای پناهندگان فلسطینی (آنروا) را امضا کرد. ترامپ مدعی شد که سازمان ملل متحد «پتانسیل فوقالعادهای» دارد، اما به آن عمل نمیکند. علاوه بر این، ترامپ دستور بررسی عضویت ایالات متحده در یونسکو را داد که انتظار میرفت ظرف ۹۰ روز تکمیل شود. هدف ارزیابی «چگونگی و اینکه آیا یونسکو از منافع ایالات متحده حمایت میکند» بود.
این اولین باری نیست که ایالات متحده از یونسکو خارج میشود. دولت رونالد ریگان در سال ۱۹۸۴ با استناد به سیاستهای افراطی و هدر دادن بودجه، از این نهاد سازمان ملل متحد خارج شد. ایالات متحده در سال ۲۰۰۳ به یونسکو بازگشت. این کشور در سال ۲۰۱۸، در دوره اول ریاست جمهوری ترامپ، دوباره از این سازمان خارج شد و گفت که یونسکو «تعصب ضد اسرائیلی» دارد، نیاز به «اصلاحات اساسی» دارد و ایالات متحده بدهی مالی فزایندهای به این سازمان دارد. ایالات متحده در سال ۲۰۲۳ به این نهاد سازمان ملل متحد بازگشت.
منبع: تاس