کد خبر: ۳۱۴۹۱۷
تاریخ انتشار: ۰۹:۱۶ - ۲۹ تير ۱۴۰۴
رئیس انجمن صنفی کارگران ساختمانی در رابطه با وضعیت بد کارگران گفت: بزرگترین مشکل ما با سازمان تأمین اجتماعی است.
اقتصاد۲۴- کارگران ساختمانی وضعیت خوبی ندارند و علاوه بر مشکلات معیشتی، از کمترین و اساسیترین حق یک کارگر، یعنی حق بیمه اجتماعی محروم هستند.
بیثباتکاری و آمار بالای حوادث ناشی از کار در بخش ساختمانی از دیگر مشکلات این کارگران است. کوچکترین اختلال در اوضاع کشور، وضعیت این کارگران را بیشتر از همیشه دشوار میکند.
به همین دلیل، احتمال اینکه در رکود بعد از جنگ ۱۲ روزه، این گروه آسیب زیادی دیده باشند، وجود دارد. این کارگران از بیمه بیکاری محروم هستند و در صورت بیکار شدن، منبع درآمدی ندارند.
تامین اجتماعی باید درآمدی را که از ماده ۳۸ به دست میآورد، تماما برای کارگران ساختمانی کنار بگذارد. این حق کارگران ساختمانی است و نباید این پول را به حساب درآمدهای کلی تامین اجتماعی گذاشت
«اکبر شوکت» رئیس کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران ساختمانی کشور در رابطه با وضعیت کارگران ساختمانی به خصوص بعد از جنگ ۱۲ روزه گفت: جنگ به طور طبیعی تأثیر مستقیم و قابل توجهی بر حوزههای مختلف ازجمله املاک و مستغلات میگذارد. ببینید شرایط جنگی و التهاب ایجاد شده در بازار مسکن، باعث شده سرمایهگذاران حوزه ساخت و ساز دلسرد شوند.
به عنوان مثال، فردی که قصد سرمایهگذاری در حوزه مسکن یا ساخت و ساز در شهری مثل تهران را داشته باشد، وقتی آینده را نامعلوم میبیند و احتمال وقوع درگیریها افزایش مییابد، ترجیح میدهد سرمایهگذاری خود را محدود یا متوقف کند.
بیشتر بخوانید:۱۰ میلیون حقوق ماهانه برای هفتهای ۷۲ ساعت کار جانفرسا
تجربه جنگ تحمیلی هشتساله هم نشان میدهد که در آن دوران هم، رکود و کاهش قیمتها در صنعت ساختمان رخ داده است.
وی بیان کرد: احتمالاً تا مدتها این رکود ادامه خواهد داشت. بخشی از سازندگان فعلا صبر کردهاند و برخی از افرادی که در گذشته نقدینگی خود را در بخش مسکن سرمایهگذاری میکردند، احتمالا امروز به دنبال بازارهای دیگر برای کسب سود هستند. البته نمیتوانیم بگوییم مطلق و کامل این اتفاق افتاده، اما به هر حال تأثیراتی بر ساخت و ساز گذاشته است.
بزرگترین مشکل کارگران ساختمانی
شوکت گفت: در همین مدت کوتاه، در بازار ملک تهران تغییراتی ایجاد شد. مثلا برخی، چون فکر میکردند این وضعیت ادامهدار است حاضر بودند زیر قیمت ملک خود را بفروشند. مشخص است که در این بازار سرمایهدار ترجیح میدهد پول خود را حداقل برای مدتی در جای دیگر سرمایهگذاری کند بنابراین میتوان گفت وضعیت کارگران ساختمانی به مراتب بدتر از قبل شده است.
رئیس انجمن صنفی کارگران ساختمانی در رابطه با وضعیت بد این کارگران گفت: بزرگترین مشکل ما با سازمان تأمین اجتماعی است. تأمین اجتماعی درآمدهای بسیار بالایی از محل پیمانهای ساختمانی و ماده ۳۸ قانون تامین اجتماعی دارد، اما خدمات متناسب با این درآمدها ارائه نمیدهد.
این بخش از درآمد سازمان از محل فعالیت کارگر ساختمانی است، اما تامین اجتماعی نیمی از این پول را هم در راه خدمترسانی به کارگران ساختمانی کشور خرج نمیکند.
کارگر ساختمانی، رها شده است
شوکت گفت: این وسط کارگران ساختمانی آسیب میبینند. آنها کار میکنند و در مواجهه با سختترین و مرگبارترین حوادث قرار دارند، اما از کمترین حق خود که بیمه اجتماعی است، محروم هستند.
این فعال کارگری گفت: برای مثال، پیمانکاران ساختمانی معمولا حدود ۸درصد مبلغ قرارداد را به تأمین اجتماعی پرداخت میکنند، اما وقتی لیست بیمهها را بررسی میکنیم متوجه میشویم که بابت این ۸درصد، مثلا ۱۰میلیارد تومان پول داده، اما به اندازه ۲ میلیارد هم لیست بیمه رد نکرده است. تامین اجتماعی باید درآمدی را که از ماده ۳۸ به دست میآورد، تماما برای کارگران ساختمانی کنار بگذارد.
بیشتر بخوانید: بدبینانهترین سناریو درباره آینده اقتصاد ایران به روایت حسین راغفر/ معیشت مردم پایه مقاومت اقتصادی است؛ بدون آن فرو میپاشیم
لیست بیمه باید رد میشد، اما پیمانکار رد نکرده است. این حق کارگران ساختمانی است و نباید این پول را به حساب درآمدهای کلی تامین اجتماعی گذاشت.
وضعیت نامشخص درآمدهای مازاد
شوکت تاکید کرد: متاسفانه تامین اجتماعی در سالهای گذشته درآمدهای مازاد زیادی از این محل دریافت کرده، اما پاسخگو نیست. تامین اجتماعی باید تمام درآمد خود از محل پروژههای عمرانی را صرف کارگران ساختمانی کند نه اینکه مازاد آن را وارد درآمدهای خود کند.
وی تاکید کرد: در شرایط رکود صنعت ساختمان، این انتظار میرود که تامین اجتماعی به کمک کارگران بیاید، اما همچنان روند سابق ادامه دارد. بسیاری از کارگران ساختمانی به دلیل بیکاری قادر به پرداخت حق بیمه خود نیستند و با مشکلات متعددی مواجهند.
فشارهایی که در گذشته بر کارگران ساختمانی وارد میشد، اکنون هم پابرجاست و وضعیت بیمه و اشتغال همچنان بسیار دشوار است. هنوز هم کارگران ساختمانی از بیمه اجتماعی، شغل پایدار و دستمزد کافی محروماند
بهانههای متعدد برای قطع بیمه کارگران
این فعال کارگری گفت: تامین اجتماعی به بهانههای مختلف بیمه کارگران ساختمانی را قطع میکند. من یک مثال از وضعیت کارگران میآورم تا وضعیت را ببینید. یک کارگر ساختمانی از اصفهان تماس گرفت و گفت که بهرغم حضور در کارگاه و اشتغال به کار برای برادرش که پیمانکار است، تامین اجتماعی بیمه او را قبول ندارد، چون این کار را برای برادرش انجام میدهد. این نوع سختگیریها به هیچوجه منصفانه نیست و برای کارگران مشکلآفرین است.
ما به گوش مسئول شعبه رساندیم و بعد متوجه شدیم به کارگر گفتهاند اگر نمیخواهی بیمهات قطع شود باید جای دیگری هم کار کنی!
شوکت گفت: در نهایت باید بگویم فشارهایی که در دولتهای گذشته بر کارگران ساختمانی وارد میشد، اکنون هم پابرجاست و وضعیت بیمه و اشتغال این قشر همچنان بسیار دشوار است. هنوز هم کارگران ساختمانی از بیمه اجتماعی، شغل پایدار و دستمزد کافی محروماند.
منبع: توسعه ایرانی