کد خبر: ۳۱۴۵۴۴
تاریخ انتشار: ۱۰:۰۲ - ۲۷ تير ۱۴۰۴
نوسانات قیمت طلای سیاه در هفتهای پرتنش
قیمت نفت در هفتهای که سپری شد، بهطور عمده با کاهش قیمت روبهرو بوده است. این کاهش قیمت به دلیل ترس از رکود اقتصادی با توجه به تعرفههای ترامپ اتفاق افتاد. با این حال با توجه به سیگنالهای مثبت افزایش تقاضا در چهارشنبه، قیمت نفت اندکی افزایش یافت.
اقتصاد۲۴- قیمت نفت در هفتهای که گذشت فراز و فرودهای بسیاری را تجربه کرد. این فراز و فرودها بهطور عمده ناشی از تعرفههای تجاری ترامپ، تصمیمات اوپک پلاس، بیثباتی در سیاست تجاری آمریکا و ابهام درخصوص تحریمهای روسیه بودهاند.
افزایش قیمت نفت در آغاز هفته
در ابتدای هفته و در روز شنبه ۲۱ تیرماه، قیمت نفت افزایش قابل توجهی را تجربه کرد. آژانس بینالمللی انرژی در گزارشی هشدار داد که بازار جهانی نفت بیش از آنچه پیشتر تصور میشد، با محدودیت عرضه مواجه است.
این هشدار در شرایطی منتشر شد که سرمایهگذاران نگران تاثیر تعرفههای تجاری جدید آمریکا و احتمال تحریمهای بیشتر علیه روسیه هستند. در این روز، نفت برنت بیش از ۲.۵ درصد و نفت آمریکا بیش از ۲.۸ درصد رشد داشتند. این افزایش در ادامه روند افزایشی هفته گذشته بود که نفت برنت حدود سه درصد و نفت خام حدود ۲.۲ درصد افزایش یافته بودند.
از دیگر عوامل تاثیرگذار بر قیمتها در روز شنبه میتوان به کاهش تعداد دکلهای حفاری فعال در آمریکا برای یازدهمین هفته متوالی اشاره کرد. این کاهش که آخرینبار در دوران اوج همهگیری کرونا رخ داده بود، سیگنالی از کاهش عرضه در آینده محسوب میشود. در عین حال، با وجود این فشارها، آژانس بینالمللی انرژی هشدار داد که محدودیت عرضه در بازار کوتاهمدت است و با کاهش رشد تقاضا، احتمال بازگشت مازاد عرضه وجود دارد.
تثبیت قیمت نفت در روز دوشنبه
در روز دوشنبه، قیمت نفت تغییر محسوسی نکرد و تنها افزایش جزئی چهار سنتی را تجربه کرد. فضای حاکم بر بازار تحتتاثیر تنشهای ژئوپولیتیکی از جمله احتمال اعمال تحریمهای جدید آمریکا علیه روسیه و ادامه بیثباتی در سیاست تجاری دولت آمریکا قرار داشت.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، اعلام کرد قصد دارد سامانههای پدافندی به اوکراین ارسال کند و در حال آمادهسازی بیانیهای جدید علیه روسیه است. همچنین، اتحادیه اروپا نیز از توافقی بر سر بسته تحریمی جدید علیه روسیه خبر داد که شامل کاهش سقف قیمت نفت این کشور میشود.
در این میان، ابهاماتی نیز درباره میزان پایبندی عربستان به تعهدات تولیدی اوپک پلاس مطرح شد. در حالی که آژانس بینالمللی انرژی از افزایش تولید عربستان فراتر از سهمیه در ماه ژوئن خبر داد، مقامات سعودی اعلام کردند تولیدشان مطابق با سهمیه مصوب بوده است. این تناقضها بازار جهانی نفت را تحتتاثیر قرار داد. علاوه بر این، نگرانی درخصوص سیاستهای تجاری ترامپ و احتمال وضع تعرفههای جدید بر واردات از اروپا و مکزیک، چشمانداز تقاضای جهانی برای نفت را تحتتاثیر قرار داد.
کاهش قیمت نفت در روز سهشنبه
در روز سهشنبه، بازار نفت با کاهش قیمت مواجه شد. نفت برنت با ۲۴ سنت و نفت خام با ۳۱ سنت افت معامله شدند. علت اصلی این کاهش، مهلت ۵۰ روزهای بود که رئیسجمهور آمریکا به روسیه برای توافق صلح در اوکراین داد تا از تحریمهای شدیدتر علیه خریداران نفت این کشور جلوگیری شود. این اقدام امیدواریها نسبت به کاهش تنشها و تداوم عرضه نفت روسیه را افزایش داد و فشار کاهشی بر قیمتها وارد کرد.
بیشتر بخوانید:گلدمن ساکس درباره مازاد عرضه نفت در سال آینده هشدار داد
در کنار آن، تشدید تعرفههای تجاری از سوی آمریکا، از جمله اعمال تعرفه ۳۰ درصدی بر واردات از اروپا و مکزیک، نگرانیهایی درباره کاهش رشد اقتصادی جهانی و در نتیجه افت تقاضا برای سوخت ایجاد کرد. با این حال، تحلیلگران گلدمن ساکس چشمانداز قیمت نفت در نیمه دوم سال را به دلیل احتمال اختلال در عرضه و کاهش ذخایر نفتی کشورهای توسعهیافته، صعودی ارزیابی کردند.
بازگشت روند افزایشی در روز چهارشنبه
در روز چهارشنبه، قیمت نفت بار دیگر اندکی افزایش یافت. نفت برنت با ۱۳ سنت و نفت آمریکا با ۲۷ سنت افزایش همراه شد. این رشد تحتتاثیر انتشار دادههایی مبنی بر ثبات تقاضا در آمریکا و چین و بهبود نسبی اقتصاد جهانی صورت گرفت. در آمریکا، مصرف بنزین طی تعطیلات چهارم ژوئیه افزایش یافته است. در چین نیز میزان پالایش نفت خام در ماه ژوئن به بالاترین سطح از سپتامبر ۲۰۲۳ رسیده که نشاندهنده تقاضای بالا برای سوخت است.
تحلیلگران تاکید میکنند که تقاضای بالای فصلی، همچنان از قیمت نفت حمایت میکند و مانع از کاهش قیمت میشوند. گرچه نگرانیها درباره جنگ تجاری و پیامدهای اقتصادی آن میتواند این روند را تحتالشعاع قرار دهد.
در مجموع، بازار نفت طی هفته گذشته تحتتاثیر عوامل متناقضی قرار داشت. از یکسو، محدودیت عرضه، کاهش ذخایر و افزایش فصلی تقاضا به بالارفتن قیمتها منجر شد و از سوی دیگر، بیثباتی در سیاست تجاری آمریکا و ابهام درخصوص تحریمهای روسیه، سبب نوسان و افت مقطعی قیمت نفت شد.
در کوتاهمدت، فعالیتهای پالایشگاهی بالا و افزایش تقاضا به پشتیبانی از قیمتها ادامه میدهند، اما در بلندمدت، تهدید رکود اقتصادی ناشی از جنگ تعرفهها و احتمال افزایش عرضه از سوی اوپک پلاس میتواند تعادل بازار را تغییر دهد.
منبع: تجارت نیوز