برگزاری نشست «نقش برنامه‌ریز و دستیار کارگردان در تولید فیلم» در قم

3 hours ago 1

باشگاه خبرنگاران جوان -دومین نشست فرهنگی انتقال تجربه با عنوان «نقش برنامه‌ریز و دستیار کارگردان در فرایند تولید فیلم» به همت انجمن سینمای جوانان قم و با حمایت اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قم در پلاتوی مشاهیر تالار فرهنگ و هنر برگزار شد.

در این نشست که با حضور «سعید ایلانلو» رئیس گروه سینمایی اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قم، «سید حمیدرضا منتظری» مدیر انجمن سینمای جوانان قم، هنرجویان و علاقه‌مندان به فیلمسازی همراه بود، «داوود جلیلی» مربی کارگردانی و فیلمسازی انجمن سینمای جوانان قم، «بهنام اعلمی» دانش‌آموخته انجمن سینمای جوان و عضو انجمن برنامه‌ریزان و دستیاران خانه سینما و «محمد امین رضوی» عضو انجمن برنامه‌ریزان و دستیاران خانه سینما به ارائه تجربه‌های تخصصی و دیدگاه‌های خود در زمینه تولید فیلم و جایگاه برنامه‌ریزی در فرایند تولید پرداختند.

در ابتدای این نشست تخصصی که حدود ۱۵۰ دقیقه به طول انجامید، «سیدحمیدرضا منتظری» مدیر انجمن سینمای جوانان قم ضمن خیرمقدم به استادان، هنرجویان وعلاقه‌مندان به سینما در قم، با اشاره به ضرورت‌های توجه جدی به مقوله آموزش‌های کاربردی در سینما، اظهار داشت: در رویکرد جدید آموزش تخصصی سینما در استان قم، توجه ویژه‌ای به مباحث به مختلف آموزشی و همچنین پژوهش‌های کاربردی در سینما خواهیم داشت و امیدارم با برگزاری سلسله نشست‌های تخخصی و فرهنگی و همچنین کارگاه‌های انتقال تجربه بتوانیم قدمی در این عرصه برداریم و شاهد تحول جدی در ارتقای سینمای بومی در استان قم باشیم.

«برنامه‌ریز» مغز متفکر گروه تولید فیلم است 

در ادامه این نشست، «داوود جلیلی» به عنوان مربی دوره کارگردانی انجمن سینمای جوانان قم و همچنین کارشناس نشست «نقش برنامه‌ریز و دستیار کارگردان در فرایند تولید فیلم»، درخصوص اهمیت و ضرورت برگزاری این نشست، اظهار کرد: نقش برنامه‌ریز و وظیفه دستیار کارگردان در سینما یکی از مهم‌ترین و حیاتی‌ترین نقش‌ها در فرایند تولید فیلم است، چراکه دستیار کارگردان با انجام وظایف متنوع و پیچیده، می‌تواند به هماهنگی و نظم‌دهی پروژه، افزایش بهره‌وری، حل مشکلات و چالش‌ها، مدیریت منابع و حمایت از خلاقیت‌ها کمک بسزایی داشته باشد.

وی افزود: اگرچه سینماگران در فرایند تولید فیلم با چالش‌های فراوانی همراه هستند، اما باید دقت داشته باشیم دستیاران کارگردان و برنامه‌ریزان تولید، نقش غیرقابل انکاری دارند و بدون آنها فرایند تولید فیلم به خوبی پیش نمی‌رود.

جلیلی در ادامه نقش برنامه‌ریز و دستیار کارگردان را یکی از اولین و محوری‌ترین سمت‌ها در فرایند تولید فیلم دانست و ادامه داد: برنامه‌ریز و دستیار کارگردان در فرایند تولید فیلم نقش بسیار مهمی دارد و وظیفه اصلی او سازماندهی مدیریت زمان و مدیریت بودجه و منابع در طول ایام تولید یک فیلم است. این فرد مسئول تهیه جدول زمانی دقیق برای فیلمبرداری، هماهنگی با عوامل مختلف تولید مانند بازیگران، عوامل فنی، تدارکات و است. در واقع، برنامه‌ریز به عنوان مغز متفکر تولید عمل می‌کند و اطمینان حاصل می‌کند که همه چیز در زمان مناسب و با هماهنگی کامل انجام می‌شود.

وی همچنین نقش دستیار کارگردان در فرایند تولید فیلم را محوری شمرد و بیان کرد: دستیار کارگردان و برنامه‌ریز به همراه واحد‌های مختلف مثل دوربین، دکور، برق، صدا، لباس، مو، گریم، و اسباب‌صحنه، هماهنگی لازم را برای اجرای جدول زمان‌بندی فراهم می‌کند و مسئول برقراری نظم و انضباط سر صحنه است و قبل از هر نما، همه را به سکوت فرا می‌خواند و بعد از آن، دوربین بعدی را اعلام می‌کند.

تشریح نقش مؤثر برنامه‌ریز و دستیار کارگردان

در ادامه این نشست «بهنام اعلمی» فعال عرصه سینما و عضو انجمن دستیاران و برنامه‌ریزان خانه سینما ضمن ابراز خرسندی از حضور در جمع فیلمسازان و هنرجویان فیلمسازی در شهر قم، درخصوص موضوع نشست بیان کرد: به طور کلی برنامه‌ریز و دستیار اول کارگردان در فرایند تولید فیلم، نقش یک مدیر پروژه را ایفا می‌کند که وظیفه اصلی آن سازماندهی و مدیریت زمان و منابع برای تولید یک فیلم موفق است.

برنامه‌ریز و دستیار کارگردان فیلم سینمایی «بدون تاریخ، بدون امضاء» در ادامه اظهار کرد: از مهم‌ترین وظایف برنامه‌ریزان و دستیاران کارگردان در سینما، مدیریت زمان‌بندی تولید، مدیریت بودجه و منابع، هماهنگی با عوامل تولید و نظارت بر پیشرفت تولید است که با هماهنگی کارگردان، مدیر تولید و تهیه‌کننده اتفاق می‌افتد.

وی در ادامه عنوان کرد: برنامه‌ریز با همکاری کارگردان و سایر عوامل کلیدی، یک جدول زمانی دقیق برای مراحل مختلف پیش تولید، فیلمبرداری و پس از تولید تهیه می‌کند و این جدول شامل زمان شروع و پایان هر صحنه، زمان حضور بازیگران و عوامل و همچنین زمان‌بندی تحویل کار به بخش‌های مختلف است.

برنامه‌ریز و دستیار کارگردان پروژه تلویزیونی «نون‌خ» درخصوص موضوع نشست بیان کرد: برنامه‌ریز با تمام عوامل تولید در ارتباط است و وظیفه هماهنگی بین آنها را بر عهده دارد که این هماهنگی شامل زمان‌بندی حضور بازیگران، هماهنگی با تیم فیلمبرداری، صدابرداری، تدارکات، طراح صحنه، طراح لباس و سایر عوامل تولید است.

نقش مؤثر برنامه‌ریز و دستیار کارگردان در رعایت اصول حرفه‌ای فیلمسازی

همچنین، در بخش دیگری از این نشست «محمد امین رضوی» فعال عرصه سینما و عضو انجمن دستیاران و برنامه‌ریزان خانه سینما درخصوص تجربه‌های خود پیرامون موضوع نشست، اظهار کرد: یکی از مهم‌ترین و محوری‌ترین نقش‌های برنامه‌ریزان و دستیاران کارگردان در یک پروژه، تلاش برای بهتر مدیریت کردن بودجه و استفاده صحیح از منابع است و در این مسیر برنامه‌ریز می‌تواند در کنار مدیر تولید، مسئول مدیریت بودجه و منابع است.

رضوی نظارت بر فرایند تولید را یک امر مهم خطاب کرد در ادامه گفت: دستیار کارگردان و برنامه‌ریز مسئول نظارت بر هزینه‌ها، تخصیص منابع به بخش‌های مختلف است و باید این اطمینان را به تهیه‌کننده بدهد که بودجه فیلم در طول فرایند تولید به درستی مصرف می‌شود.

دستیار کارگردان و برنامه‌ریز فیلم سینمایی «خدای جنگ» در ادامه از دیگر وظایف برنامه‌ریز و دستیار کارگردان را نظارت بر پیشرفت پروژه دانست و تصریح کرد: برنامه‌ریز مسئول نظارت بر پیشرفت تولید است و باید این اطمینان را ایجاد کند که همه چیز طبق برنامه پیش می‌رود و او باید مشکلات احتمالی را شناسایی کند و برای حل آنها راهکار‌های مناسب ارائه دهد.

رضوی در ادامه پاسخ به سؤال یکی از حضار درخصوص نحوه تعامل و ارتباط برنامه‌ریز با سایر عوامل مختلف فیلم بیان کرد: برنامه‌ریز به عنوان یک هماهنگ‌کننده عمل می‌کند و باید با تمام عوامل تولید به طور مؤثر ارتباط برقرار کند. این ارتباط شامل کارگردان، تهیه‌کننده، مدیر فیلمبرداری، بازیگران، و سایر عوامل است. 

دستیار کارگردان و برنامه‌ریز با همکاری مؤثر با تمام عوامل، موجب می‌شود که هر فیلمی به بهترین شکل ممکن و با رعایت اصول حرفه‌ای تولید شود.

دستیار کارگردان و برنامه‌ریز سریال تلویزیونی «گاندو» در پایان بیان کرد: نقش دستیار در سینما از اهمیت بالایی برخوردار است که به طور خلاصه موجب هماهنگی و نظم‌دهی تمامی جوانب تولید می‌شوند و باید اطمینان حاصل کنند که همه چیز بر اساس برنامه پیش می‌رود و هیچ تأخیری در فرآیند تولید ایجاد نمی‌شود. شاید بتوان گفت بدون هماهنگی و نظم‌دهی دقیق توسط دستیار کارگردان، تولید فیلم می‌تواند دچار هرج‌ومرج و مشکلات جدی شود.

لازم به ذکر است سلسله نشست‌های فرهنگی و پژوهشی «انتقال تجربه در تولید فیلم کوتاه» انجمن سینمای جوانان قم مطابق با دستورالعمل ستاد مرکزی و با هدف ایجاد انگیزه و دانش‌افزایی هنرجویان و فیلمسازان استان قم برگزار می‌شود.

Read Entire Article