کد خبر: ۳۱۲۸۶۱
تاریخ انتشار: ۱۱:۰۵ - ۱۹ تير ۱۴۰۴
اقتصاد ۲۴ بررسی میکند
در روز ۱۱ تیرماه، یعنی ۸ روز پس از قبول آتش بس مدیرکل دفتر موسیقی وزارت ارشاد درباره نظارت بر بازپسگیری هزینه بلیطهای کنسرت خبر داده که: «ظاهرا یک مقدار مشکلات تلفن و خطوط تلفن اتفاق افتاده است و میدانم نواقصی در کار شرکتها و اپلیکیشنهای فروش بلیطهای اینترنتی وجود داشته است. این شرکتها درتلاش هستند که بتوانند این نواقص را برطرف کنند و هزینهها را به مردم بازگردانند، قطعا ممکن است یک مقدار زمانبر باشد، اما طبق روال معمول هزینهها برگردانده میشود.» البته که هنوز و همچنان مشخص نیست این زمان بر بودن قرار است چند روز دیگر ادامه یابد و طول بکشد.
اقتصاد۲۴- حالا دیگر نزدیک به یک ماه از بامداد ۲۳ خرداد و آغاز جنگ ۱۲ روزه و حمله نظامی اسرائیل به ایران میگذرد؛ جنگی که در روز ۳ تیر ماه و پس از یک هفته و اندی به آتش بسی هر چند لغزنده میان ایران و اسرائیل منجر شد، اما به نظر میرسد برخی تبعات این جنگ کوتاه مدت همچنان ادامه داشته باشد و از جمله یکی مساله تعطیل شدن تمامی رویدادهای فرهنگی هنری در کشور بود.
در این میان اما پس از گذشت حدود یک ماه از آغاز جنگ و حدود ۱۷ روز از اعلام آتش بس همچنان پرداخت هزینه کنسلی بلیت کنسرتها در هالهای از ابهام باقی مانده و به نظر میرسد کنسرتگذاران و شرکتهای فروشنده بلیط تمایلی برای بازپرداخت هزینههای دریافتی از شهروندان ندارند.
این در حالی است که معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دقیقا از عصر همان روز ۲۳ خردادماه ۱۴۰۴ و همزمان با آغاز حمله و طی یک دستور رسمی، برگزاری تمامی کنسرتهای کشور را تا اطلاع ثانوی لغو کرد.
تصمیم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی البته که در آن شرایط بحرانی قابلدرک بود، اما آن چه غیر قابل درک مانده، تعویق طولانیمدت در بازپرداخت وجوه خرید بلیتهای کنسرتها به خریداران است.
پیام عدم دریافت پول در صفحه خوانندگان و واکنش هنرمندان
این روند نیز چنان بود که دستکم اگر سری به صفحات برخی از هنرمندان و خوانندگان در شبکههای اجتماعی بزنیم با سیلی از پیامهای شهروندان مواجه میشویم که هنوز و همچنان نتوانستهاند پول بلیتهای خود را دریافت کنند.
چنانچه که به گزارش اقتصاد ۲۴، امین سالمی، رهبر ارکستر «نوای آفتاب» و برگزارکننده کنسرت روز ۳۰ خرداد با حمید حامی که به دلیل همین شرایط جنگی لغو شد، در بیانیهای خطاب به مخاطبان گفت: «هیچ مرجعی مسئولیت رسیدگی به این وضعیت را نپذیرفته است. ما بهعنوان هنرمندان از مخاطبان خود عذرخواهی میکنیم و در تلاش هستیم این روند تسریع یابد.»
هم چنین بیانیهای رسمی از سوی تیم اجرایی کنسرت علیرضا قربانی خواننده موسیقی ایرانی صادر شد که در آن آمده بود: «همراه و همدرد مردم سربلند ایران هستیم... ضمن همدردی با مردم شریف و سرافراز ایران خصوصا خانوادههای داغدار و بیگناه وقایع اخیر، به اطلاع میرساند براساس اطلاعیه مراجع ذیصلاح فرهنگی، کنسرت علیرضا قربانی هم مانند سایر رویدادهای فرهنگی و هنری تا اطلاع ثانوی برگزار نخواهد شد. در صورت هرگونه تغییر در شرایط برگزاری رویدادهای فرهنگی و هنری، متعاقبا اطلاع رسانی لازم انجام خواهد شد. مبلغ بلیتهای تهیه شده کنسرت علیرضا قربانی هم به زودی و به صورت کامل به خریداران محترم بازگردانده خواهد شد. از شکیبایی شما سپاسگزاریم.»
در حقیقت مساله این است که از اساس این خوانندگان خود هیچ اختیاری درباره پول بلیتها ندارند و این شرکتهای کنسرت گذار و یا خدمات دهنده و فروشنده بلیت هستند که باید پاسخگوی آن چه رخ داده است باشند، اما در نهایت زمانی که شهروندان خریدار بلیتها به پول خود نمیرسند راهی به جز اعتراض در همان صفحات این خوانندگان در شبکههای اجتماعی نیز ندارند.
چرا پولهای مردم پس داده نمیشود؟
این البته در حالی است ک در روز ۱۱ تیرماه، یعنی ۸ روز پس از قبول آتش بس مدیرکل دفتر موسیقی وزارت ارشاد درباره نظارت بر بازپس گیری هزینه بلیطها خبر داده که: «ظاهرا یک مقدار مشکلات تلفن و خطوط تلفن اتفاق افتاده است و میدانم نواقصی در کار شرکتها و اپلیکیشنهای فروش بلیطهای اینترنتی وجود داشته است. این شرکتها درتلاش هستند که بتوانند این نواقص را برطرف کنند و هزینهها را به مردم بازگردانند، قطعا ممکن است یک مقدار زمانبر باشد، اما طبق روال معمول هزینهها برگردانده میشود.»
البته که هنوز و همچنان مشخص نیست این زمان بر بودن قرار است چند روز دیگر ادامه یابد و طول بکشد.
مدیرکل دفتر موسیقی درباره نحوه چگونگی پیگیری هزینه بلیطها نیز گفت: «از همان سایتهایی که خریداره شده این پیگیریها اتفاق میافتد.»
بیشتر بخوانید: پیچیدن صدای دمام و نیانبان در باغ فردوس/ سومین اجرای خیابانی موسیقی در تهران در روز اعلام آتشبس میان اسرائیل و ایران
به گزارش اقتصاد ۲۴، نادره رضایی همچنین درباره اجرای دوباره کنسرتهای لغو شده گفته بود که «این موضوع در اختیار شرکتهاست و در اختیار ما نیست. یک مجوزی گرفته شده، شرایط به صورتی بوده که امکان برگزاری کنسرت نبوده الان هم در ماه محرم و صفر طبق روال معمول کنسرتی در این ایام برگزار نمیشود، بعد از این قاعدتا شرکتهای کنسرتگذار درخواست میدهند، هماهنگ میکنند و برنامهریزی میکنند تا مجدد روال کارشان را ادامه میدهند.»
وعدههای سامانههای فروش و بهانه تأخیرهای بانکی
اما همزمان با این اظهارات و وعدهها موجی از اعتراضات کاربران در شبکههای اجتماعی نسبت به وضعیت بلاتکلیف پولها به راه افتاده است. چنان چه که بسیاری از مخاطبان در پلتفرم ایکس از تجربههای مشابهی گفتهاند: «بلیت کنسرت دو میلیونی خریدم؛ الان سه هفتهست دنبال پولم میدوم، انگار طلبکارم!»
در این میان، رسانههای موسیقی نیز از سکوت یا پاسخهای غیرشفاف سامانههای فروش بلیت انتقاد کردهاند.
از سوی دیگر سایت فروش بلیت «ایران کنسرت» به عنوان یکی از اصلیترین فروشندگان بلیتهای کنسرت در ایران نیز با انتشار اطلاعیهای عنوان کرد: «با توجه به شرایط پیش آمده و اختلالات بانکی، عودت مبلغ برخی از خریداران محترم با تاخیر در حال انجام است. کارشناسان پشتیبانی آنلاین سایت از ساعت ۹ صبح الی ۱۷ آماده پاسخگویی هستند»
هم چنین به نقل از مسئولان این سامانه، مشکل اصلی اختلال و کندی در عودت وجه از طریق بانکهاست و هنوز مرجعی در این زمینه مسئولیت و مسئولیتپذیری مشخصی نشان نداده است.
چنان چه که مشخص است در بیانیههایی که برخی سامانههای بلیتفروشی منتشر کردهاند، اختلال در شبکههای بانکی یا عدم همکاری بانکها بهعنوان دلایل تأخیر در بازپرداخت عنوان شده است. اما این توجیهات برای مخاطبانی که بعضاً هزینه بلیتهای چندمیلیونی پرداخت کردهاند، قابل قبول نیست.
آن هم در شرایطی که حتی در صورت بروز مشکل بانکی، مسئولیت پیگیری و حل مسئله متوجه خود سامانههاست، نه مردم.
اما در این میان، برخی سامانهها از بازپرداخت بخش زیادی از مبالغ خبر دادهاند. طبق گزارشهای غیررسمی، دو سامانه «ملوتیک» و «هنرتیکت» موفق به بازگرداندن حدود ۹۰ درصد وجوه پرداختی شدهاند. هم چنین سامانه «ایرانتیکت» نیز اعلام کرده که درصد قابلتوجهی از وجوه را عودت داده و فرآیند بازپرداخت همچنان در حال انجام است. با این حال، نام سامانههای پرکاربر دیگری همچنان در فهرست پرانتقادها قرار دارد.
میلیاردها تومان پول بلیت در وضعیت نامشخص
به گزارش اقتصاد ۲۴، وعده بازپرداخت پول بلیتهای شهروندان نیز اکنون در حالی رخ میدهد که بنا به ارقام منتشر شده در برخی منابع به نظر میرسد که رقم تعهد شده در سایتهای فروش بلیت بیش از ۷۰۰ میلیارد تومان است.
چنان چه خبرگزاری فارس نیز در گزارشی از همین رقم ۷۰۰ میلیارد تومان رقم پرداختی دستکم تا روز ۲۳ خرداد و تاریخ لغو کنسرتها یاد میکند و به نظر میرسد بخش بزرگی از این پول هم چنان نزد سامانههای فروش بلیت باقی ماندهاند.
در مقابل، اما برخی منابع دیگر این رقم را حدود ۱۴۰ میلیارد تومان تخمین زدهاند، که حتی اگر رقم دوم نیز مورد وثوق باشد باز هم در هر دو حالت، عددی که از بازپرداخت عقب افتاده، احتمالا رقم قابل توجهی است.
برخی منابع نیز میگویند کنسرت گذاران و سامانههای فروش امیدوار هستند امکان تجدید این کنسرتها وجود داشته باشد و از سوی دیگر برخی مدعی هستند که بخشی از این پول برای اجاره مکان و تجهیزات و آمادگی کنسرت هزینه شده است، اما در هر حال شهروندان منتظر بازگشت پولی هستند که فعلا بابت هیچ بلوکه شده است.
گرانی سرسام آور قیمت بلیت حتی پیش از توقف کنسرتها
این روند رخ داده که به بدبینی مخاطبان نیز دامن میزند، اما در شرایطی رخ داده که حتی قبل از تعطیلی، قیمت بلیت کنسرتها در تهران به سقف یک تا دو میلیون تومان افزایش یافته بود.
چنان که حتی برخی اجراها مانند کنسرتهای روزبه نعمتاللهی در «حیاط هنر» تهران، قیمتهایی تا ۳ میلیون تومان داشتند، که واکنش دفتر موسیقی را برانگیخت و موجب کاهش قیمتها تا حدود ۱ میلیون تومان شد.
بیاعتمادی مخاطب و تبعیض فرهنگی
هم چنین باید توجه داشت که افزایش بیرویه قیمت بلیت باعث شده کنسرت رفتن برای قشر وسیعی تبدیل به امری لوکس شود و دامنه مخاطبین به طبقه خاصی محدود شود. این بحران بازپرداخت هم نارضایتی را بیشتر کرده؛ مخاطبانی که هفتهها چشمانتظار بازگشت پول هستند، اکنون اعتماد خود را به سیستم فروش آنلاین از دست دادهاند.
بیشتر بخوانید: نوای صلح و همبستگی در میدان آزادی/ برای نخستینبار توسط کمپین به_نام_ایران همبستگی ملی، دفاع میهنی
حال، اما در شرایطی که نزدیک به یک ماه از لغو کنسرتها گذشته، مردم هنوز چشمانتظار بازگشت پولهایشان هستند. انتظار میرود وزارت ارشاد، سازمان تعزیرات، بانک مرکزی و نهادهای ناظر، با ورود فوری و مؤثر به این مسئله، هم از حقوق مردم دفاع کنند، هم اعتماد آسیبدیده به صنعت موسیقی کشور را ترمیم نمایند. مردم پولشان را میخواهند، نه وعده و وعید تا اجرای کنسرت در نوبتی دیگر یا ایستادن در صف انتظار برای بازگشت پولشان!
در عین حال رسوب پول مردم در سامانههای فروش، سودهای کلان مالی را علاوه بر این سامانهها نصیب برخی افراد و شرکتها میکند که حاضر نیستند حتی با گذشت نزدیک به یک ماه پول مردم را به آنها بازگردانند.