کد خبر: ۳۱۵۳۹۰
تاریخ انتشار: ۰۰:۴۸ - ۰۲ مرداد ۱۴۰۴
اقتصاد ۲۴ گزارش میدهد؛
ساحل دریای سرخ جده به مرکزی پر جنب و جوش برای تفریحات دریایی و گردشگری لاکچری تبدیل شده است. این تغییر، طرح تنوع بخشی چشمانداز ۲۰۳۰ عربستان سعودی را در عمل نشان میدهد که در آن شرکتهای خصوصی در کنار اصلاحات دولتی برای کمک به ایجاد تحولات اقتصادی جدید فعالیت میکنند.
اقتصاد ۲۴- ساحل دریای سرخ جده که زمانی بندر تجاری و دروازهای به سوی شهرهای مقدس بود، به مرکزی پر جنب و جوش برای تفریحات دریایی، گردشگری لاکچری و رویدادهای مهم قایقرانی و ورزشهای آبی تبدیل شده است. این تغییر، طرح تنوع بخشی چشمانداز ۲۰۳۰ عربستان سعودی را در عمل نشان میدهد که در آن شرکتهای خصوصی در کنار اصلاحات دولتی برای کمک به ایجاد تحولات اقتصادی جدید فعالیت میکنند.
آمار گردشگری دریای سرخ جده در سال ۲۰۲۴ میلادی قوی بود، به طوری که طبق گزارش خبرگزاری عربستان، جده در آن بازه زمانی بیش از ۱.۷ میلیون بازدیدکننده را طی مدت ۵۲ روز جذب کرد. این در حالی است که طبق اعلام وزارت گردشگری عربستان سعودی، کل آن کشور در سال ۲۰۲۴ میلادی شاهد رکورد ۳۰ میلیون گردشگر ورودی بود که ۸ درصد افزایش نسبت به سال ۲۰۲۳ میلادی را نشان میدهد و کل هزینههای گردشگری ورودی ۱۶۸.۵ میلیارد ریال (۴۴ میلیون دلار) بوده که ۱۹ درصد نسبت به سال گذشته افزایش یافته است.
چگونه خط ساحلی دریای سرخ در جده به یک قطب کلیدی برای فعالیتهای تفریحی دریایی تبدیل شد؟
توسعههای در دست انجام، بخشی از یک طرح بزرگتر بازسازی ساحلی است که با هدف تثبیت جده به عنوان دروازهای کلیدی بین دریای سرخ و مقاصد جهانی انجام میشود. برای مثال، تفرجگاه "رِد سی گلوبال" در حال گسترش توسعه زیستمحیطی خود در امتداد ساحل دریای سرخ است و بر گردشگری احیاکننده، حفظ صخرههای مرجانی و مهماننوازی سطح بالا تمرکز دارد.
تفرجگاههایی مانند "شیباره" (نام یک جزیره غیرمسکونی در دریای سرخ در سواحل عربستان سعودی است. این جزیره بخشی از یک مجمعالجزایر ۹۲ جزیرهای است که در حال توسعه به عنوان یک مقصد گردشگری با نام پروژه دریای سرخ Red Sea Project است)، "سیکس سنسز" و "دزرت راک" در حال حاضر باز هستند و به زودی تعداد بیشتری از آنها راهاندازی خواهند شد.
اسکله "کورنیش" جده به طول ۴.۲ کیلومتر به طور کامل بازسازی و افتتاح شده و پارکها، سواحل، تفرجگاهها و امکانات تفریحی را فراهم کرده است. این تفرجگاه ساحلی که اکنون با نام "اسکله روشن" شناخته میشود، سالانه بیش از ۵۵ میلیون بازدیدکننده را به خود جذب میکند که برای ورزش و لذت بردن از مناظر دریای سرخ به آنجا میروند.
باشگاه قایقرانی و مارینای جده که در سال ۲۰۲۲ افتتاح شد، اولین مارینای (بندر کوچک و تفریحی) گردشگری لاکچری عربستان سعودی است که ۱۰۱ اسکله آبهای عمیق، خدمات قایقهای تفریحی بزرگ و موقعیت جده را به عنوان یک قطب کلیدی برای بخش گردشگری رو به رشد پادشاهی سعودی فراهم کرده است.
ساحل دریای سرخ جده به یک مقصد برتر گردشگری تبدیل شده و ترکیبی از میراث، فرهنگ و تفریحات دریایی را ارائه میدهد که برای مسافران امروزی که به دنبال تجربه هستند، جذاب است.
بیشتر بخوانید: بن سلمان و رویای ۵۰ میلیارد درخت/ آب حلقه مفقوده طرح بزرگ کاشت ۵۰ میلیارد درخت سعودی
هم چنین، رشد سریعی در فعالیتهای مبتنی بر طبیعت وجود داشته است. اکنون غواصی سطحی، سفرهای ماهیگیری و تورهای صخرههای مرجانی در کنار کایاکسواری، تماشای پرندگان و گشت و گذار در تالابهای ساحلی ارائه میشوند. این گزینهها، دری را برای همه چیز، از یک ماجراجویی صبحگاهی گرفته تا یک برنامه سفر چند روزه باز میکنند.
آن چه جده را خاص میکند، این است که تمام این گزینهها به خوبی در کنار یکدیگر گرفتهاند. برای مثال، شما میتوانید روز خود را در یک منطقه تاریخی آغاز کرده و آن را با جت اسکی یا صرف غذا در کنار دریا به پایان برسانید. برای بسیاری از بازدیدکنندگان، این ترکیبی از تجربیات چیزی است که باعث میشود جده مانند یک مقصد واقعی به نظر برسد، نه صرفا به مثابه یک جاذبه گردشگری.
بیشتر بخوانید: صنعت گردشگری ایران زیر تیغ جنگ/ شلیک تنشهای اخیر به اقتصاد توریسم
چگونه چشمانداز ۲۰۳۰ عربستان سعودی بر رنسانس ساحلی در جده تاثیر میگذارد؟
رشد لاکچری دریایی جده ناشی از چشمانداز ۲۰۳۰ پادشاهی سعودی است که گردشگری، تنوع اقتصادی و کیفیت زندگی را هدایت میکند و خط ساحلی این تلاشها را به نمایش میگذارد.
عربستان سعودی اصلاحات نظارتی عمدهای را برای تقویت گردشگری دریایی، از جمله ویزای الکترونیکی گردشگری، لغو ممنوعیت قایقهای تفریحی با پرچم خارجی و تاسیس اداره دریای سرخ برای صدور مجوز و نظارت بر رشد این بخش، انجام داده است. با ایجاد نقاط ورودی تعریفشده همراه با امکانات گمرکی و سادهسازی رویههای مجوز قایقهای تفریحی، پادشاهی سعودی موانع دیرینه را از بین برد و خود را در دسترستر و متصلتر به جامعه جهانی ساخت.
تحت چشمانداز ۲۰۳۰، عربستان سعودی سرمایهگذاری زیادی در زیرساختهای گردشگری منطقه، از جمله پروژه مرکزی جده، با حمایت صندوق سرمایهگذاری عمومی انجام داده که انتظار میرود تا سال ۲۰۲۷ دارای یک اسکله، مارینا، سواحل و بناهای فرهنگی جدید باشد.
در عین حال، دولت عربستان سعودی از طریق اصلاحات نظارتی و ارائه مشوقها، مشارکت بخش خصوصی را تشویق میکند که منجر به مشارکتهایی مانند Cruise Saudi و MSC Cruises میشود که همگی با هدف تبدیل جده به یک قطب گردشگری دریایی جهانی انجام میشوند.
تحول ساحلی آن منطقه رونق گردشگری عربستان سعودی را تقویت میکند. با رشد جاذبههای دریایی، هزینههای محلی و ایجاد شغل نیز افزایش مییابد، به طوری که انتظار میرود گردشگری دریای سرخ تا سال ۲۰۳۰ میلادی ۸۵ میلیارد ریال به تولید ناخالص داخلی بیافزاید و ۲۱۰ هزار شغل ایجاد کند.
در جده میتوان تاثیر آن را در بخش مهماننوازی مشاهده کرد: دهها رستوران، کافه و هتل بوتیک جدید در امتداد "کورنیش" افتتاح شدهاند که جوانان سعودی را استخدام کرده و اقتصاد محلی را تنوع میبخشند. ورزشهای دریایی در جده باعث تقویت استعدادهای محلی میشوند آن هم با بیش از ۱۰۰۰ سعودی که در سال ۲۰۲۴ میلادی برای نقشهایی مانند مربیان غواصی و مدیران اسکلههای تفریحی آموزش دیدهاند. هم چنین، سند چشمانداز ۲۰۳۰، زنان را قادر ساخته تا به این بخش بپیوندند و در مسابقات قایقرانی و قایقهای موتوری رقابت کنند. این تلاشها چرخهای از زیرساختهای قویتر، مشارکت نیروی کار و افزایش گردشگری را ایجاد میکنند. علاوه بر این، چشمانداز ۲۰۳۰ باعث تغییر جده از پروژههای مستقل به مقاصد ساحلی یکپارچه شده و رشد گردشگری بلندمدت و ایجاد شغل را تقویت کرده است.
جده شاهد افزایش شدید دستههای شغلی جدید مرتبط با اقتصاد دریایی است. اپراتورهای تور، مربیان غواصی، کارکنان اسکله، راهنمایان ماهیگیری و مشاغل اجاره جت اسکی به سرعت در حال گسترش هستند. اجاره قایقهای تفریحی و صنعت مهماننوازی دریایی سطح بالا نیز در حال رشد هستند.
غذاخوریهای مجلل ساحلی، با پشتیبانی برنامههای آموزشی محلی، تقاضا برای طیف وسیعی از نقشها در عرصه مهماننوازی را افزایش میدهد. در همین حال، طرح "عمره پلاس" بازدیدکنندگان مذهبی را تشویق میکند تا اقامت خود را برای تجربیات فرهنگی و تفریحی تمدید کرده و مشاغل جدید ایجاد کنند و با اهداف چشمانداز ۲۰۳۰ مبنی بر تنوع بخشی اقتصادی و سرمایهگذاری بر روی افراد همسو شوند.
توسعه آینده صنعت دریایی جده
ساحل دریای سرخ جده قرار است با ترکیب میراث و جذابیت ساحلی مدرن، موقعیت خود را به عنوان یک قطب لاکچری دریایی تقویت کند. به دلیل زیرساختهای قوی موجود، کارشناسان نسبت به رشد سریع و مداوم خوشبین هستند.
احیای تالاب "الاربعین" با اسکله قایقهای تفریحی جدید و پارک ۴.۴ کیلومتری آن، به طور فعال در سال ۲۰۲۵ در دست ساخت است. این طرحها ظرفیت قایقها و بازدیدکنندگان بیشتری را افزایش خواهند داد. گردشگری دریایی نیز در حال افزایش است. بندر جده اکنون پایگاهی برای سفرهای دریایی دریای سرخ است که جریان دیگری از گردشگران دریایی را به منظور کاوش در ساحل معرفی میکند.
کارشناسان معتقدند که میتوان انتظار داشت که با بهبود اتصال هوایی و گسترش اخبار مربوط به گنجینههای دریای سرخ، حجم گردشگران در جده کماکان افزایش یابد. سرمایهگذاران خصوصی و جهانی نقش بزرگتری در رشد گردشگری جده ایفا میکنند و هدف آنان خدمترسانی به ۱۹ میلیون بازدیدکننده ساحلی تا سال ۲۰۳۰ میلادی است که بسیاری از آنان از منطقه خلیج فارس هستند. کارشناسان موقعیت جده در دریای سرخ را برای قایقرانی در تمام طول سال ایدهآل میدانند و آن را به عنوان جایگزینی قوی برای مقاصد زمستانی مانند کارائیب یا دبی قلمداد میکنند.
اداره دریای سرخ تضمین میکند که رشد آینده پایدار و هماهنگ باقی بماند، در حالی که بخش خصوصی فعال شهر به نوآوری و حفظ ویژگی منحصربهفرد آن کمک میکند. کارشناسان معتقدند که ما احتمالا شاهد رشد در برنامههای سفر چند روزه با قایقهای تفریحی خواهیم بود که جده را به بخشهای آرامتر ساحل متصل میکند. گردشگری دریایی به ویژه با بهبود زیرساختها ممکن است به بخش بزرگتری از این ترکیب تبدیل شود. تاکسیهای آبی، هتلهای شناور و تجربیات دریایی پیشرفته دیجیتالی مانند راهنماهای غواصی مجازی میتوانند به جذابیت این شهر برای مسافران جوان و گردشگران علاقمند به فناوری کمک کنند.
هم چنین، جده از موقعیت خود به عنوان پایتخت فرهنگی و قطب ترانزیت گردشگری مذهبی بهره میبرد. این امر آن منطقه را به یک دروازه طبیعی تبدیل میکند. مسافران ممکن است سفر خود را با عمره یا بازدید از "البلد" منطقههای تاریخی در جده و ثبت شده در فهرست میراث جهانی یونسکو در سال ۲۰۱۴ میلادی آغاز کنند و سپس برای چند روز طبیعت گردی و تفریح به ساحل بروند.
منبع: عرب نیوز