باشگاه خبرنگاران جوان - سید محمد سجادی، کارشناس حقوقی مسکن درمورد مطالبه خسارت ملک استیجاری گفت: شاید در قوانین خیلی به صورت خاص عنوانی تحت خسارت ملک استیجاری نداشته باشیم و یک بحثی که همیشه بین موجران و مستأجران مطرح است در رابطه با هزینههایی است که مترتب ملک استیجاری میشود و گفته میشود چه هزینهای با مالک و چه هزینهای با مستأجر است.
وکیل پایه یک دادگستری ادامه داد: خساراتی که در مدت اجاره به ملک وارد شوند بیشتر در بحث قواعد عام مسئولیتهای قراردادی و غیر قراردادی میگنجند. چون جزء حقوق مالی اشخاص هستند و باید دید چه توافقی بین طرفین درمورد این خسارات شده یا اگر در این زمینه توافقی وجود نداشته است، میتوان به قواعد مسئولیت مدنی و غیرقراردادی به آنها نگاه کرد و بخواهیم که موضوع را در این زمینه حل کنیم.
او درمورد این که چه زمانی مستأجر باید خسارت را پرداخت کند؟، گفت: طبق قواعد حقوقی و قانونی، مستأجر مالک منافع آن ملک میشود و به اصطلاح حقوقی، به دلیل تسلط و تصرفی که درمورد آن ملک دارد و منافعش تصرف مالکانه است باید تقسیمبندی کرد که اگر خود مستأجر به ملک خسارتی وارد کند اصولاً در اجارهنامهها نوشته میشود و مستأجر مکلف است همانطور که ملک را تحویل گرفته است آن را تحویل دهد و اگر خسارتی به ملک وارد کرده باشد باید هزینه آن را جبران کند ولی اگر حوادث قهری پیش میآیند مثل سیل، زلزله، درگیریهای نظامی و... مسئولیت اینها متوجه مستأجر نیست. چون مستأجر در نگهداری ملک در این شرایط تقصیری نکرده و خودش این آسیب را وارد نکرده است؛ مگر این که از قبل توافقی شده باشد که حتی اگر حوادث قهری به وجود آید مستأجر مکلف شود که هزینه خسارت را پرداخت کند ولی در مجموع، در چنین شرایطی تقصیری متوجه مستأجر نیست.