باشگاه خبرنگاران جوان - صبح امروز نشست مدیرعامل شرکت آب منطقهای لرستان با کشاورزان روستاهای متکی الشتر و تیر بازار با موضوع خشکسالی، الگوی کشت و مدیریت منابع آبی در جهاد کشاورزی سلسله برگزار شد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای لرستان در ابتدای جلسه با اشاره به افت سالانه سطح منابع آب زیرزمینی در استان، اظهار کرد: طبق آمار و گزارشهای فنی شرکت، متوسط تغییرات سطح آب زیرزمینی محدودههای بیلان استان در خرداد امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدود یک متر افت داشته است که معادل کاهش حجمی حدود ۷۰ میلیون مترمکعب است که این روند ناهمگون و بحرانی، چالش بزرگی در تأمین آب پایدار کشاورزی و شرب ایجاد کرده است.
داریوش حسننژاد افزود: از سوی دیگر، منابع آب سطحی استان شامل رودخانهها و سدها نیز به دلیل کاهش بارشها و ناپایداری توزیع زمانی نزولات جوی با کاهش حجم ذخایر مواجه بودهاند.
به گفته مدیرعامل شرکت آب منطقهای لرستان، ظرفیت ذخیره سدهای استان نسبت به سال گذشته ۳۰ درصد کاهش یافته که به طور مستقیم بر امکان تأمین آب کشاورزی اثرگذار است.
وی در تشریح نقش منابع آب زیرزمینی بهعنوان تأمینکننده اصلی حدود ۶۰ درصد از آب کشاورزی استان، بر ضرورت مدیریت همزمان منابع آب سطحی و زیرزمینی تأکید کرد.
حسننژاد بیان داشت: کشت محصولات سنتی با نیاز آبی بالا مانند برنج و برخی غلات در مناطقی که منابع آب محدود است، باید کاهش یابد و بهجای آن، محصولاتی با نیاز آبی کمتر و سازگار با شرایط اقلیمی و کمآبی جایگزین شوند.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای لرستان، همچنین راهکارهای فنی بهروز از جمله استفاده از فناوریهای آبیاری نوین (مانند قطرهای و بارانی)، مدیریت چرخه کشت، بهکارگیری سامانههای هوشمند پایش مصرف آب، و بهینهسازی زمان و مقدار آبیاری را برای افزایش راندمان مصرف آب در مزارع ضروری دانست.
حسن نژاد به اهمیت فرهنگسازی صحیح و همکاری جدی کشاورزان در رعایت مقررات برداشت آب اشاره کرد و گفت: نصب کنتورهای هوشمند بهمنظور اندازهگیری دقیق برداشت آب و برقراری نظام تعرفهای مبتنی بر میزان مصرف میتواند به حفظ منابع و حمایت از کشاورزان متعهد کمک کند.
وی همچنین به سؤالات و دغدغههای بهرهبرداران پاسخ داد و بر همکاری مستمر میان شرکت آب منطقهای و کشاورزان برای مقابله با چالشهای آبی تأکید کرد.
منبع: آب منطقه ای لرستان