کاوه علیاسماعیلی - باشگاههای فوتبال برای شروع لیگ جدید، باید خود را آماده رقم خوردن اتفاقات تکاندهنده اقتصادی کنند.
به گزارش سرویس ورزشی تابناک، فصل جدید لیگ برتر از اواخر ماه آینده آغاز میشود و ۱۶ تیم ایرانی با مربیان و بازیکنان پر مدعای خود به مسابقات بازمیگردند. تا همین جای کار، شوک بازار نقلوانتقالات گریبان جامعه را رها نکرده است. در حالی که بخشی از جامعه درگیر مشکلات شدید اقتصادی است و این موضوع حتی از زبان مسئولان رده بالای کشور بارها گفته شده، اما باشگاههای عمدتاً دولتی فوتبال، بدون هیچ ملاحظهای مشغول عقد قراردادهای باورنکردنی با بازیکنان متوسط هستند.
در مورد کیفیت لیگ چیزی نمیگوییم، چون در این سالها اتفاق تاکتیکی خاصی رقم نخورد و حواشی و مسائل خارج از دایره فوتبال بیشتر و عمیقتر بود. از سوی دیگر، تعداد زیادی از بازیکنان و مربیان خارجی از ایران رفتند و با توجه به اخبار نقلوانتقالات، نمیتوان انتظار رقم خوردن معجزه داشت یا امیدی به افزایش توان کیفی تیمهای ایرانی بست.
حتی شایعه عقدقرارداد ۱۲۰ تا ۱۵۰ میلیارد تومانی با بازیکنان ایرانی هم تعجببرانگیز است و به جامعه، شوک میدهد. البته بازیکنانی داریم که با قراردادهایی بیش از ۵۰ میلیارد تومان در لیگ بازی میکنند و این در حالی است که وضعیت قرارداد کارکنان دولت کاملاً تفاوت دارد. اواسط اردیبهشت سال جاری، احمد میدری وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، جزئیات حقوق و مزایا در سال ۱۴۰۴ را به این شکل اعلام کرد:
*حداقل پایه حقوق کارگر ۱۰ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان
*حداقل دریافتی کارگران متاهل با دو فرزند ۱۶ میلیون و ۳۵۱ هزار تومان
*حداقل حقوق کارگران متاهل بدون فرزند ۱۳ میلیون و ۹۰۹ هزار تومان
*حق خوار و بار ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان
اینها یک سمت ماجراست؛ از سوی دیگر، با توجه به اتفاقات ماههای اخیر، قیمت بلیت هواپیما و رزرو هتل نسبت به سالهای گذشته به شدت بالا رفته و پیشبینی میشود سال مالی سختی برای فوتبال رقم بخورد. فوتبال نحیفی که نقش شانس و اقبال در آن بیشتر از فن و تاکتیک است و دلالها، رمالها، آدمهای اجارهای در فضای مجازی و صاحبان مشاغل سیاه، لذتی فراوان را در حاشیه آن تجربه میکنند.
حال و احوال فوتبال ایران در آستانه شروع فصل جدید شبیه به یک سکه است. یک روی آن، ورشکستگی کامل را در پی دارد. استقلال و پرسپولیس به واسطه حضور شرکتهای بورسی، فعلاً وضعیت خوبی دارند، اما ممکن است با ورود نهادهای بازرسی و حسابرسی، نتوانند به اندازه قبل هزینه کنند. تراکتور هم خصوصی شده، اما آتش به دامان سایر باشگاهها افتاده و همین حالا هم میتواند صدای اعتراض اغلب باشگاهها بابت بیپولی را شنید. گفته میشود مدیرعامل سپاهان به همین بهانه استعفا کرد و سایر باشگاهها هم وضعیت بهتری ندارند.
طرف دیگر این سکه، اما جذاب است؛ یک پوستاندازی به واسطه حضور بازیکنان جوان و رونمایی مربیان از ستارههای آیندهدار. اتفاقی که در سالهای اخیر با روند کند و بسیار محدود ثبت شد و ادامه نداشت. در سال جام جهانی، لیگ برتر میتواند آیینه پیشرفت باشد، اما فعلاً همه خبرها منفی و غافلگیر کننده است.