دولت برای رونق معاملات بورس در میانه جنگ چه کار‌هایی باید انجام دهد؟/ نقش کلیدی کاهش نرخ بهره و اعتمادسازی برای افزایش سرمایه‌گذاری در بازار سهام

1 week ago 1

کد خبر: ۳۱۱۰۸۳

تاریخ انتشار: ۱۰:۰۴ - ۰۹ تير ۱۴۰۴

در گفت‌وگوی اقتصاد ۲۴ با تحلیلگران بازار سهام بررسی شد؛

کارشناسان بازار سهام معتقدند یکی از اقداماتی که دولت می‌تواند برای بازگشت رونق به بورس تهران پس از جنگ اخیر با اسرائیل انجام دهد، کاهش نرخ بهره و در پیش گرفتن سیاست انبساطی است.

راهکارهای رونق معاملات بورس

اقتصاد۲۴- دو روز از بازگشایی مجدد بورس در پی تعطیلی به دلیل جنگ ایران و اسرائیل گذشته و بار دیگر این بازار در ورطه ناامیدی و افزایش ریسک افتاده است. معاملات بازار سرمایه در حالی پس از دو هفته پرتنش آغاز شد که علاوه بر ریزش شدید شاخص‌ها، سهامداران حقیقی نیز ترجیح دادند بیش از دو‌ هزار میلیارد تومان پول از بازار خارج کنند؛ اتفاقی که نشان می‌دهد بورس تهران روز‌های سختی را در پیش رو دارد.

بورس تهران که یکی از مهم‌ترین کانال‌های سرمایه‌گذاری در اقتصاد ایران محسوب می‌شود، اکنون در شرایطی ایستاده که نیازمند بازتعریف اولویت‌ها، تقویت شفافیت و بازسازی اعتماد عمومی است. در این میان، نگاه فعالان بازار به عملکرد و موضع‌گیری‌های رئیس سازمان بورس، بازتاب‌دهنده خواسته‌ها و انتظاراتی است که از نهاد ناظر وجود دارد.

دولت در زمان جنگ باید کمک‌های نقدی و مالی به بازار سهام ارائه کند

همایون دارابی، کارشناس بازار سهام در پاسخ به اینکه برنامه دولت برای رونق بازار سرمایه پس از جنگ اخیر، چگونه باید باشد؟ به اقتصاد ۲۴ گفت: «قطعا فشار‌های قابل ملاحظه‌ای بر برخی صنایع و بخش‌هایی از اقتصاد ما وارد شده است. ما پیش از جنگ هم مشکلات اقتصادی متعددی از جمله ناترازی در بخش انرژی داشتیم و الان برخی صنایع ما شرایط وخیم‌تری را دارند تجربه می‌کنند.»

همایون دارابی

وی ادامه داد: «معمولا دولت‌ها در این مقاطع اقدام به ارائه کمک‌های نقدی و مالی می‌کنند؛ معافیت‌های مالیاتی، تخصیص ارز و کاهش هزینه‌های بنگاه‌ها شرایطی را ایجاد می‌کند که آنها با کمترین آسیب بتوانند از این مراحل عبور کنند. به نظر می‌رسد دولت می‌بایست یک برنامه مدونی را در چارچوب تخفیف‌های مالیاتی و کمک‌های نقدی به بنگاه‌ها انجام دهد.»


بیشتر بخوانید: نمی‌توان ریزش ممتدی را برای بازار سرمایه متصور بود/ راهکار‌های حفاظت از سرمایه مردم در شرایط حاضر


دارابی ضمن تاکید بر اینکه مهم‌ترین کاری که دولت باید انجام دهد، کاهش نرخ بهره و درپیش گرفتن سیاست انبساطی است، گفت: «متاسفانه در حال حاضر به دلیل افزایش نرخ بهره و کمبود تسهیلات، بنگاه‌های ما اکثرا با رکود در فعالیت‌هایشان مواجه هستند. در این راستا پرداخت یارانه نرخ بهره و افزایش تسهیلات می‌تواند به بنگاه‌ها کمک کند.»

نرخ بهره نقش کلیدی در بازار سهام دارد

علی صفاری، تحلیلگر بازار سرمایه هم در خصوص اقداماتی که دولت برای رونق این بازار باید انجام دهد، به اقتصاد ۲۴ گفت: «ریسک سیستماتیک همیشه هست و باید مدیریت شود که تا اندازه‌ای این امر رخ داده است؛ اما نرخ بهره نقش کلیدی در بازار سهام دارد و با کم کردن آن باید انتظار رونق بازار سهام را داشته باشیم. فعلا ترس بر سرمایه‌گذاران چیره شده و این باعث منفی شدن بازار شده است اما امیدوارم تا آخر هفته این موضوع حل شود.»

علی صفاری

دولت باید اقدامات اعتمادساز برای سرمایه‌گذاران انجام دهد

رحمان رحیمی، دیگر کارشناس بورس درباره برنامه‌ای که دولت برای رشد بازار سهام در دوره پس از جنگ باید داشته باشد، به اقتصاد ۲۴ گفت: «دولت در شرایط کنونی قادر به انجام اقدامات مؤثر نیست، چرا که زمانی که اوضاع مساعدتر و آرام‌تر بود، یا انگیزه‌ای برای عمل نداشت یا توانایی لازم را. در هر صورت، ما اقدامات شایسته‌ای از دولت مشاهده نکردیم و اکنون هم، با وجود وضعیت آتش‌بس (نه ترک مخاصمه)، مشکلات اساسی هنوز حل نشده‌اند و سهامداران و سرمایه‌گذاران به راحتی قادر به بازسازی اعتماد نیستند.»


بیشتر بخوانید: انتظار فعالان بازار سرمایه از مدیران بورس برای رونق بازار/ ارکان حاکمیت به کاهش حجم فشار فروش‌ها کمک کنند


وی ادامه داد: «روزهای شنبه و یکشنبه اوضاع بازار بسیار خراب بود. دولت چندین روز بازار سرمایه را تعطیل کرد و در آن مدت فرصت داشت تا کاری کند که اثرات منفی جنگ کمتر بروز پیدا کند، اما اقدام محسوسی ندیدیم. فعلا باید صبر کرد تا ببینیم دولت چه می‌کند و شرایط مساعدتر می‌شود یا خیر.»

«رحیمی در پاسخ به این سوال که دولت در مدت تعطیلی بازار سرمایه چه اقداماتی می‌توانست انجام دهد، گفت: «دولت می‌توانست اقداماتی برای ایجاد اعتماد، مانند تزریق منابع مالی به بازار، انجام دهد تا سرمایه‌گذاران اعتماد بیشتری پیدا کنند، اما در این زمینه منفعل عمل کرد.»

Read Entire Article