اقتصاد ۲۴- سایه سنگین ابهام تجاری، بازار سرمایه اروپا را بار دیگر در بر گرفته است. ناکامی بروکسل و واشنگتن در رسیدن به توافق تجاری در مهلت ۹۰ روزه پیشبینیشده، موجب شد تا صنایع کلیدی و سنگین اروپایی با فشار مضاعفی روبهرو شوند؛ فشاری که خود را بهوضوح در بسیاری از سهام و متعلقات این صنایع در بازارهای سرمایه سرتاسر قاره سبز تحت تاثیر سلبی خود قرار داده است.
در چنین شرایطی، منابع آگاه میگویند آمریکا و اتحادیه اروپا در حال تدوین توافق تجاری هستند که بهموجب آن، تعرفه پایهای ۱۰ درصدی از سوی واشنگتن بر واردات کالاهای اروپایی اعمال خواهد شد. هرچند این توافق میتواند اقدامی برای کنترلپذیر کردن منازعات تعرفهای باشد، اما مقامات اروپایی تأکید دارند که نباید آن را «توافقی متوازن» یا «امتیازی واقعی» تلقی کرد؛ بلکه صرفاً اقدامی برای مهار موقتی بحران تعرفهای از سوی آمریکاست.
ترامپ نیز در موضعی صریح اعلام کرده که ضربالاجل تعیینشده برای نهایی شدن مذاکرات با اتحادیه اروپا، ابتدای ماه اوت است و در صورت عدم امضای توافق، در غیر این صورت وضع تعرفههای جدید در دستور کار خواهد بود. نکته قابل توجه اینکه، حتی در صورت تحقق توافق، آمریکا تمایلی به کنارگذاشتن تعرفه پایه یا همان تعرفه ۱۰ درصدی بر کالاهای اروپایی ندارد.
اگرچه کاهش تعرفههای ترامپ از ۲۵ درصد به ۱۰ درصد ظاهرا خبر خوبی برای مخاطبان بازار سرمایه در اروپاست، اما اصل بحران یعنی کاهش ارزش سهام مرتبط با صنایع کلیدی اروپا را به قوت خود باقی خواهد گذاشت و اکنون، خودروهای اروپایی با تعرفهای ۲۵ درصدی، فولاد و آلومینیوم با نرخ ۵۰ درصد و سایر کالاهای اروپایی با تعرفهای ۱۰ درصدی وارد بازار آمریکا میشوند.
ادامه مذاکرات درباره تعرفه خودرو بهویژه صنعت خودروسازی آلمان که وابستگی زیادی به تجارت آمریکا دارد و نبض اقتصاد اتحادیه اروپا و حوزه یورو محسوب میشود، بسیار اهمیت دارد و ادامه فشار بر صنعت خودروسازی آلمان نهتنها منجر به کاهش تولید شده بلکه استمرار تعرفههای خودرویی بر محصولات تولید شده از سوی آلمان منجر به بیکاری حداقل ۵۰ هزار نفر در این صنعت شده است.
در این میان، نگرانی کشورهای دارای تراز تجاری گسترده با آمریکا از جمله آلمان، ایتالیا و ایرلند نسبت به حذف نشدن تعرفهها بر بخشهایی مانند دارو، خودرو، فولاد و آلومینیوم همچنان پابرجاست چراکه در توافق نهایی با آمریکا نیز حذف بنیادین و کامل این تعرفهها دیده نشده است و صرفا موضوع "کاهش سطح بحران تعرفهای" مطرح است.
تحلیلگران بازار سرمایه در اروپا با دیده تردید به نتیجه نهایی این مذاکرات مینگرند و معتقدند اگرچه تعیین حدود و ثغور تعرفهها میتواند کمی از فشار روانی بازار بکاهد، اما نمیتوان آن را پایان نگرانیهای موجود و آتی دانست.
اظهارات تهدیدآمیز رئیس کمیسیون اروپا نیز تاکنون جنبه عملیاتی به خود نگرفته و اقدامات تلافیجویانه هنوز از مرز تصمیمگیری نهایی نگذشته است. در چنین فضایی، فعالان بازار سرمایه اروپا با دقت روند مذاکرات پیشرو تا ابتدای اوت را رصد میکنند؛ مذاکراتی که حتی در صورت توافق، هیچ تضمینی برای پایدار ماندن آن با توجه به رفتار غیرقابل پیشبینی دونالد ترامپ وجود ندارد.