باشگاه خبرنگاران جوان؛ زهره شعبانی -ریشه سوهان قم به دوره قاجار و مراسم مذهبی بازمیگردد؛ زمانی که برای پذیرایی از زائران و مهمانان حرم حضرت معصومه (س)، نوعی حلوا خاص تهیه میشد که بهدلیل لطافت و شیرینی بینظیرش، مانند «سوهان» آهن نرمکننده توصیف شد. همین نام بعدها بر این شیرینی ماندگار شد و تولید آن شکل صنعتیتری به خود گرفت.
سوهان اصیل قمی ترکیبی از آرد جوانه گندم، کره یا روغن حیوانی، شکر، گلاب، زعفران، تخممرغ و هل است که در کنار پسته و بادام تازه، طعمی دلنشین و ماندگار خلق میکند.
تولید سوهان نهتنها مهارت، بلکه صبر و دقت بالایی میطلبد و بههمین دلیل، سوهانپزیهای قم به یکی از حرفهایترین مراکز تولید این شیرینی در کشور تبدیل شدهاند.
امروزه سوهان قم نهفقط یک خوراکی، بلکه نمادی از فرهنگ مهماننوازی، هنر شیرینیپزی ایرانی و ارزشهای سنتی شده است. برندهای متعددی در قم به تولید این محصول مشغولاند و صادرات آن تا فراتر از مرزهای ایران نیز گسترش یافته است.