پس از هفتهها گمانهزنی رسانهای، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بالاخره تاریخ دقیق آغاز مرحله سوم طرح کالابرگ الکترونیکی برای دهکهای چهارم تا نهم را اعلام کرد. این خبر در شرایطی منتشر شد که از اجرای مراحل اول و دوم طرح مدت زیادی میگذشت و هنوز مشخص نبود چه زمانی نوبت به مرحله سوم میرسد.
به گزارش سرویس اقتصادی تابناک، با اعلام رسمی از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، سوم طرح کالابرگ از فردا (۳۰ تیرماه) برای دهکهای چهار و پنج آغاز می شود و برای دهکهای شش و هفت نیز از دوشنبه (۶ مرداد) اجرایی می شود.
با این حال، پیش از این، از هفتم تیرماه، مرحله سوم طرح کالابرگ برای دهکهای اول، دوم و سوم شروع شده بود و سرپرستان این دهکها ۵۰۰ هزار تومان اعتبار به ازای هر نفر دریافت کرده بودند. اما خبری از مراحل بعدی و تخصیص کالابرگ به دهکهای بالاتر نبود، تا اینکه مدتی قبل میدری، وزیر رفاه در یک اظهارنظر جالب درباره روند اجرای این طرح گفته بود: از منابع تخصیص یافته به دو مرحله قبلی، حدود ۱۲ هزار میلیارد تومان باقی مانده است. این جمله نشان میدهد که دولت در تأمین مالی مرحله سوم با مشکلات جدی روبروست و در پی استفاده از منابع باقیمانده برای حمایت از سه دهک اول است، چرا که به گفته وزیر، بودجه تنها برای این گروه کافی است.
به نظر می رسد این اظهارات وزیر رفاه نشان از بحران تأمین مالی در دولت داشت، بهویژه که طبق این توضیحات، دولت تلاش می کند از اعتبار باقیمانده برداشت یک میلیارد دلاری از صندوق توسعه ملی استفاده کند تا بتواند سه دهک آسیبپذیر جامعه را تحت پوشش قرار دهد. اما این موضوع باعث ایجاد سؤالات زیادی شده است.
چقدر به هر دهک می رسد؟
به گونه ای که حتی با فرض اینکه برای سه دهک اول مبلغ ۵۰۰ هزار تومان به ازای هر نفر اختصاص یابد، اعتبار ۱۲ هزار میلیارد تومانی که وزیر به آن اشاره کرده، برای ۲۸ میلیون نفر از این سه دهک کافی نیست. اینجاست که پرسشی مهم به میان میآید: برای چهار میلیون نفر باقیمانده در این سه دهک، از کجا منابع تأمین ریالی تامین شده است؟
این در شرایطی است که حالا دولت اعلام کرده که برای چهار دهک دیگر نیز اعتبار ۳۵۰ هزار تومانی برای هر نفر تأمین کرده است. این مبلغ برای حدود ۳۲ میلیون نفر در این چهار دهک، به رقم ۱۱ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان میرسد؛ رقمی که تقریباً برابر با همان اعتباری است که دولت برای سه دهک ابتدایی از منابع برداشت شده از صندوق توسعه ملی در نظر گرفته بود. اما این سوال همچنان بیپاسخ مانده: این اعتبار ۳۵۰ هزار تومانی برای بیش از ۳۲ میلیون نفر، از کدام منابع تأمین شده است؟ آیا دولت دوباره به سراغ منابع دلاری صندوق توسعه ملی رفته؟ یا از جایی دیگر؟ هیچ توضیح مشخصی در اینباره ارائه نشده است.
به گزارش تابناک، در نهایت، باید گفت که در هفتههای اخیر، دولت و وزارت رفاه با چالشهای اساسی در تأمین منابع مالی برای چهار دهک روبهرو بودند، اما به ناگهان توانستهاند اعتبار مورد نیاز را تأمین کنند! این تغییرات و ابهامات نیازمند شفافسازی فوری از سوی وزارت رفاه و سازمان برنامه و بودجه است. بنابراین، برای جلب اعتماد عمومی و پاسخ به نگرانیها، شفافیت کامل در تأمین منابع و تخصیص اعتبارهای طرح کالابرگ ضروری است. چرا که هر گونه ابهام در این مسیر، میتواند پیامدهای غیرقابل پیشبینیای برای سیاستهای اقتصادی دولت به دنبال داشته باشد.