طوفان شن در زاهدان در پی خشک شدن تالاب هامون +فیلم

5 hours ago 1

باشگاه خبرنگاران جوان  ؛ گنجعلی _ بر اساس گزارش های  دریافتی از شهروندان  آسمان زاهدان به‌طور کامل در غبار فرو رفته و تردد در برخی مناطق این شهر با اختلال همراه بوده است.

این طوفان‌ها که از منطقه سیستان به سمت مرکز استان حرکت کرده‌اند، نتیجه سال‌ها خشک‌سالی، بی‌توجهی به بحران محیط‌زیست و خشک‌شدن کامل رودخانه هیرمند و دریاچه هامون هستند. خشکی این منابع آبی موجب شده تا در سال‌های اخیر شدت و گستره توفان‌های شن در شمال بلوچستان به‌طور چشمگیری افزایش یافته و زندگی ساکنان روستا‌ها و مناطق مسکونی این مناطق را با مشکلات جدی مواجه سازد.

شهروند زاهدانی می گوید: «هر زمان گرد و خاک در زابل شدت می‌گیرد، چند ساعت بعد زاهدان را هم در بر می‌گیرد. این گرد و خاک‌ها نتیجه مستقیم خشک شدن تالاب هامون و نیزارهای اطراف آن است.

ضرورت هم‌افزایی ملی و منطقه‌ای برای مدیریت بحران زیست‌محیطی

چندی پیش محمدرضا علیمرادی مدیرکل حفاظت محیط زیست استان با گرامیداشت روز جهانی مقابله با طوفان‌های ماسه‌ای و گرد و غبار ضمن هشدار نسبت به روند فزاینده پدیده‌های اقلیمی مخرب، به ویژه طوفان‌های گرد و غبار، بر ضرورت هم‌افزایی ملی و منطقه‌ای برای مدیریت این بحران زیست‌محیطی تأکید کرد.

طوفان شن در زاهدان در پی خشک شدن تالاب هامون +فیلم

وی با اشاره به اقلیم گرم، خشک و شکننده استان سیستان و بلوچستان گفت: وجود کانون‌های فعال گرد و غبار، به‌ویژه از منشاء تالاب‌های خشکیده هامون و جازموریان، سال‌هاست که زندگی مردم منطقه را با دشواری‌های فراوانی روبه‌رو کرده و تهدیدی جدی برای سلامت عمومی، امنیت غذایی، معیشت جوامع محلی و تنوع زیستی به‌شمار می‌رود.

علیمرادی افزود: اداره‌کل حفاظت محیط زیست استان سیستان و بلوچستان به‌عنوان پرچمدار تغییر اقلیم در کشور، همواره تلاش داشته با اجرای طرح‌های پایش، مطالعات علمی، جلب مشارکت مردمی و همکاری بین‌دستگاهی، گام‌های مؤثری در راستای کاهش اثرات این پدیده بردارد.

وی همچنین تأکید کرد: امروز بیش از هر زمان دیگر، نیازمند توجه مسئولانه به ریشه‌های تغییر اقلیم و بهره‌گیری از رویکردهای سازگار با محیط‌زیست در سیاست‌گذاری‌ها، مدیریت منابع طبیعی و توسعه پایدار هستیم. مقابله با گرد و غبار، نیازمند نگاهی فراتر از مرزها و عزمی جهانی است.

در پایان، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان، ضمن دعوت از تمامی نهادهای اجرایی، پژوهشی و جوامع محلی برای ایفای نقش فعال‌تر در کاهش آثار طوفان‌های گرد و غبار، بر لزوم تحقق عدالت اقلیمی برای مناطقی چون سیستان و بلوچستان تأکید کرد.

وزش باد با سرعت ۱۰۴ کیلومتر بر ساعت زابل را درنوردید

مدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان گفت: وزش باد شدید با بیشینه سرعت ۱۰۴ کیلومتر در ساعت شهرستان زابل را درنوردید.

طوفان شن در زاهدان در پی خشک شدن تالاب هامون

 حیدری گفت: در شهرستان زهک نیز بیشینه سرعت باد به ۷۳ کیلومتر در ساعت رسید و دید افقی در ایستگاه هواشناسی این شهرستان به ۲ هزار متر کاهش یافت. همچنین غبار برخاسته از طوفان منطقه سیستان موجب شد دید افقی در ایستگاه فرودگاهی زاهدان تا ۴۰۰ متر کاهش یابد.

محسن حیدری، با اشاره به تداوم شرایط ناپایدار جوی گفت: در شمال استان تا اواخر هفته وزش باد شدید و گردوخاک، نقاط مستعد طوفان گردوخاک و اختلال در تردد محور مواصلاتی زاهدان به زابل پیش بینی می‌شود، طی این مدت در زاهدان، نواحی مرکزی و برخی نقاط جنوب استان وزش باد متوسط گاهی نسبتا شدید و غبار پدیده غالب خواهد بود.

مدیرکل هواشناسی استان توصیه کرد در زمان غبارآلود شدن هوا از تردد غیر ضروری بیماران تنفسی، افراد سالخورده و کودکان، در زمان غبار آلود شدن هوا خودداری شود.

کاهش دید افقی در محورهای شمال استان سیستان و بلوچستان 

رئیس پلیس راه شمال استان سیستان و بلوچستان از کاهش دید افقی در محورهای شمال استان (زاهدان به زابل و زاهدان به نهبندان و بم و زاهدان به میرجاوه) بر اثر طوفان شن خبر داد.

طوفان شن در زاهدان در پی خشک شدن تالاب هامون

سرهنگ "مهدی خمر" از رانندگان و شهروندان درخواست نمود؛ از تردد غیر ضرور در این محورها خودداری کنند.

وی تصریح کرد: شهروندان در صورت تردد فاصله طولی با خودروهای جلو را حفظ و همچنین سرعت مطمئنه را نیز رعایت و توجه کافی به جلو داشته باشند و به دستورات پلیس توجه تا شاهد حوادث رانندگی دلخراش نباشیم..

مسدود شدن ورودی خانه های شهروندان در بخش قرقری هیرمند بدلیل انباشت ماسه ها

 در پی وزش طوفان شن در شهرستان هیرمند در شمال سیستان و بلوچستان معابر و ورودی بسیاری از منازل مسکونی شهروندان در بخش قرقری روستای میرشکار به دلیل انباشت ماسه ها مسدود شده است.

مردم منطقه سیستان می‌گویند: «زندگی ما به آب هامون وابسته است. اگر حق‌آبه داده شود، ما نیازی به هیچ کمکی نداریم؛ از همین تالاب و منابع طبیعی پیرامونش می‌توانیم امرار معاش کنیم. اما امروز، در بدترین شرایط آب‌وهوایی گیر افتاده‌ایم.»

 بر اثر ورزش بادهای ۱۲۰ روزه که زمان آن طولانی تر هم شده و خشک بودن تالاب هامون و از بین رفتن کشاورزی مردم زمینهای خشک و فاقد پوشش گیاهی بستر مناسبی برای ایجاد گرد و غبار و ریزگردها شده اند به گونه ای که سالانه ده ها هزار نفر از اهالی منطقه شمال سیستان و بلوچستان با مشکلات تنفسی، ریوی، چشمی و قلبی دچار می شوند.

خشکی کامل تالاب، علاوه‌بر نابودی معیشت ساکنان منطقه، شرایط زیستی را به شدت بحرانی کرده است. در ماه‌های اخیر، طوفان‌های پی‌درپی گرد و شن و کاهش کیفیت هوا، زندگی روزمره را مختل و آسیب‌های جدی به سلامت مردم وارد کرده است.

Read Entire Article