اقتصاد۲۴- مرد ۴۲ساله پشت به دوربین ایستاده. همین چندروز پیش بود که با خیال آسوده درحالیکه چند کتاب نفیس تاریخی در دست داشت و کلاه نقابداری به سر، از مقابل دوربین دیگری عبور کرد. تصویر ثبتشدهاش در عصر روز پنجشنبه که در صفحه اینستاگرامی روزنامه «پیامما» برای نخستین بار منتشر شد، پرده از یک سرقت عجیب برداشت. حالا نیمهشب گذشته دستگیر شده است و پشت به دوربین در اداره آگاهی روایتش را خلاصه میکند در یک جمله که: «فروردین برای بازدید موزه رفتیم، وقتی قرآنها رو دیدم کنارشون نوشته بود قرآن با آبطلا وسوسه شدم. بهخاطر مشکل مالی، گفتم یه دونه از اینها رو بفروشم، مشکلاتم حل میشه.»
مردی که پشت به دوربین ایستاده و از مشکلات مالیاش میگوید، همان سارقی است که عصر پنجشنبه، ۲۵ اردیبهشتماه، تعدادی از نسخ خطی و قرآنهای معروف به «گنجینه ماهان» را از موزه شاهنعمتالله ولی ماهان به سرقت برده بود و دوربینهای مداربسته تصویر او را در خیابان ثبت کرده بودند. حالا پلیس میگوید او پیشینه قضائی ندارد و بهگفته خودش بهدلیل مشکلات مالی این آثار را به سرقت برده است. تصاویری که نیروی انتظامی منتشر کرده، نشان میدهد هشت قطعه سکه تاریخی نیز در اموالی که از منزل سارق کشفشده وجود دارد.
«محسن موحدی»، معاون میراثفرهنگی ادارهکل میراث کرمان، درباره جزئیات آثار بهسرقترفته به «پیامما» میگوید: «آثار تحویل اداره میراث استان شده است، اما باید ابتدا کارشناسی شوند و بعد با فهرستهای موجود در موزه انطباق داده شوند تا بتوانیم فهرست اموال مسروقه را اعلام کنیم.» بهگفته سردار «جلیل موقوفهای»، فرمانده انتظامی استان کرمان: «نسخ قرآنی و سکههای سرقتی که بنابه نظر کارشناسان امر، بالغبر هزار میلیارد تومان ارزش داشتهاند، در مخفیگاه متهم کشف شده است.»، اما جزئیات بیشتری درباره قرآنهای خطی بیان نشده است. براساس اطلاعاتی که پژوهشگران دارند، ۲۰ نسخه قرآن متعلق به دوره ایلخانی در این موزه وجود داشته که چهار نسخه آن منحصربهفرد و جهانی بوده است.
بیشتر بخوانید:ماجرای سرقت از موزه شاه نعمتالله ولی کرمان چه بود؟
همچنان مشخص نیست کدام نسخهها به سرقت رفتهاند و آیا تمامی آنها از منزل سارق کشف شدهاند یا او موفق شده است بعضی از آنها را در فاصله چندروز بعد از سرقت به فروش برساند؟ ثبت شدن فهرست اشیا و آثار در اختیار نهادهای خاص، از جمله سازمان اوقاف، از مهمترین چالشهای میراثفرهنگی کشور است و سالهاست که درباره تبعات آن هشدار میدهد. بااینحال، هنوز بسیاری از نهادها فهرست مشخص و دقیقی از آثار تاریخی و فرهنگی که در اختیار دارند، تهیه نکردهاند.
دیروز «مرتضی نیکرو»، سرپرست ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان کرمان، اعلام کرد بعد از نشستی که با مسئولان انتظامی و قضائی داشتند، تصمیم بر این شد که فهرست اشیای تاریخی زیر نظر اداره اوقاف در استان توسط کارشناسان میراثفرهنگی ثبت شود. اتفاقی که باید پیش از این میافتاد و اداره اوقاف فهرست اموال و اشیای تاریخی در اختیار خود را به میراث فرهنگی ارائه میکرد. کسی نمیداند در فاصله چندروزی که از سرقت این آثار گذشته اگر آنها فروخته شده و یا از کشور خارج میشدند، چطور میشد بدون فهرست ثبتشده در وزارت میراثفرهنگی و درج اطلاعات دقیق، این آثار را مسترد کرد.
بهگفته «سینا بنیاسد»، دادستان عمومی و انقلاب بخش ماهان شهرستان کرمان، در حال حاضر متهم در بازداشت است و تمامی اموال از او بازپس گرفته شده و به میراثفرهنگی استان تحویل داده شده است. مرد ۴۲ساله پشت به دوربین هنوز نمیداند قانون برای مجازاتش چه تصمیمی خواهد گرفت، اما میداند که مشکلات مالیاش همچنان پابرجاست.
او در اظهاراتش درباره اینکه سرقت را به چه شکل انجام داده و چطور توانسته بعد از سرقت خونسرد و بدون ذرهای شتابزدگی یا نگرانی، کتابها را با پای پیاده در خیابانهای شهر حمل کند و به خانه برساند، چیزی نگفته است.
منبع: روزنامه پیام ما