باشگاه خبرنگاران جوان - یک تحقیق تازه در فرانسه نشان میدهد که اگرچه مصرف روزانه دخانیات به پایینترین حد خود از دهه ۱۹۹۰ میلادی رسیده، اما مصرف سیگار همچنان با عوامل اجتماعی-اقتصادی مانند درآمد، تحصیلات و وضعیت شغلی ارتباط مستقیم دارد.
مطالعهای مشترک که از سوی «رصدخانه فرانسوی مواد مخدر و گرایشهای اعتیادآور» و «سازمان بهداشت عمومی فرانسه»، انجام شده، نشان میدهد که در سال ۲۰۲۳، ۳۱.۱ درصد از جمعیت ۱۸ تا ۷۵ ساله فرانسه اعلام کردهاند که سیگار میکشند و ۲۳.۱ درصد نیز مصرف روزانه دارند.
این دو نهاد در بیانیهای نوشتند: این پایینترین میزان مصرف روزانه سیگار از پایان دهه ۱۹۹۰ و از زمان ثبت آمار به این شکل است. با این حال، یافتهها نشان میدهد که مصرف سیگار همچنان به شدت تحت تأثیر نابرابریهای اجتماعی قرار دارد.
این مطالعه که بر اساس نظرسنجی از حدود ۱۵ هزار نفر انجام شده، میافزاید: «افراد بدون مدرک تحصیلی یا دارای مدرکی پایینتر از دیپلم، مصرف روزانه سیگار بسیار بالاتری (۲۸.۹ درصد) دارند نسبت به کسانی که تحصیلات بالاتر از دیپلم دارند (۱۶.۶ درصد).»
همین روند در مورد سطح درآمد هم دیده میشود. «سه نفر از هر ده نفر (۳۰.۳ درصد) که کمتر از هزار و ۱۶۰ یورو در ماه درآمد دارند، هر روز سیگار میکشند؛ این میزان نزدیک به دو برابر کسانی است که بیش از ۲ هزار و ۵۱۰ یورو درآمد دارند (۱۷ درصد).»
در مورد وضعیت شغلی نیز آمده است: «درصد کسانی که در وضعیت بیکاری قرار دارند و سیگار میکشند، بالا است (۳۵.۷ درصد)، ولی نسبت به سال ۲۰۲۱ که این رقم ۴۵.۸ درصد بود، کاهش یافته است.»
این گزارش همچنین به تفاوت جنسیتی اشاره میکند: «مردان همچنان بیشتر از زنان به صورت روزانه سیگار میکشند (۲۵.۴ درصد در برابر ۲۰.۹ درصد).»
در کنار مصرف دخانیات سنتی، استفاده از سیگار الکترونیکی نیز در حال افزایش است. «در سال ۲۰۲۳، ۶.۱ درصد از بزرگسالان به صورت روزانه از سیگار الکترونیکی استفاده کردهاند، در حالی که این رقم در سال ۲۰۱۷ تنها ۲.۷ درصد بود.» همچنین «نزدیک به یک نفر از هر بیست بزرگسال (۴.۸ درصد) گفته است که همزمان تنباکو مصرف میکند و از سیگار الکترونیکی استفاده میکند که نیمی از آنها این کار را به صورت روزانه انجام میدهند.»
مصرف روزانه سیگار الکترونیکی در میان جوانان بیشتر است: «۷.۱ درصد از افراد ۱۸ تا ۲۴ ساله و ۸.۷ درصد از افراد ۲۵ تا ۳۴ ساله هر روز از آن استفاده میکنند، در حالی که این میزان در گروه سنی ۶۵ تا ۷۵ سال تنها ۲ درصد است.»
در پایان گزارش این مطالعه آمده است چیزی که مایه امیدواری در مبارزه با مصرف دخانیات به عنوان یکی از عوامل اصلی مرگ و میر در فرانسه است، اینکه «جوانان ۱۸ تا ۲۴ ساله کمتر از گروه سنی ۲۵ تا ۳۴ ساله به صورت روزانه سیگار میکشند.»
منبع: کانال تلگرامی مطالعات فرانسه