اقتصاد۲۴- آقای ب. ز این روزها در فضای مجازی و احتمالا واقعی، جولان میدهد. به ادعای خودش در ۹ ماه گذشته، گروه «دات وان» تاکنون ۲۰ شرکت ایجاد کرده که زمینه کاری آنها از اپراتوری تا تلویزیون اینترنتی و خدمت فرودگاهی و بورس خصوصی گسترده است. قسمت تلختر، اما تهدید آشکار مقامات کشور از سوی اوست. او که پیش از این، حتی وقتی در زندان بود نیز بیژن زنگنه، وزیر نفت دولت یازدهم و دوازدهم را تهدید به زندانیشدن کرده بود. زنجانی در پاسخ به واکنش مدیر روابط عمومی بانک مرکزی که گفت او مجوز فعالیت اقتصادی ندارد، نوشت: «از این ثانیه پاسخگوت میکنیم این پست را حفظ کن».
ماجرا چیست؟
زنجانی این روزها، در شبکههای اجتماعی، به ویژه شبکه ایکس مشغول اظهارنظر در همه حوزهها است. او دو روز قبل درباره هک چند بانک در جریان جنگ دوازده روزه نوشت: «در سال ۱۴۰۲ به آقای فرزین، رییس کل بانک مرکزی گفتم، نسل سوم بانکداری به پایان راه رسیده!...». این اظهارنظر پرسشهای زیادی را به وجود آورد. نخست اینکه زنجانی، مجرم محکوم به اعدام، چگونه و کجا با رییس کل بانک مرکزی ملاقات داشته و به او توصیه نیز کرده است؟ این شائبهها باعث شد تا مصطفی قمریوفا، مدیر روابط عمومی بانک مرکزی در پاسخ به زنجانی بنویسد: «جناب کلاهبردار و ابربدهکار بهجای توصیه به مقامات کشور، بدهی خود به بیتالمال را پرداخت کن؛ نیازی به راهحلهای مشعشع شما نیست. تو از بانک مرکزی و هیچ نهاد قانونی کشور، مجوز فعالیت اقتصادی نداری و کمتر دروغ بگو!» به این ترتیب، مدیر روابط عمومی بانک مرکزی، تلویحا دیدار زنجانی با فرزین را «دروغ» دانست. پس از این زنجانی در زیر پست قمریوفا نوشت که او را «پاسخگو» میکند.
پشت ب ز به کجا گرم است؟!
ماجرا به همینجا ختم نمیشود. روز جمعه، زنجانی دوباره پستی منتشر و ادعا قبلی مبنی بر دیدار با رییس کل بانک مرکزی و توصیه به او را تکرار کرد: «توییت قبلی من درباره بانک مرکزی، صرفا یک پیشنهاد فنی و توصیهی راهبردی از حقوق شهروندی خودم بود...». او مدعی شد که هیچ وامی از بانکها نگرفته و هیچ بدهی مالیاتی یا بیمهای نداشته است. زنجانی حتی ادعا کرد که محمدرضا فرزین، رییس کل بانک مرکزی به دلیل «دلار ۹۰ هزار تومانی، بانکهای هکشده و میلیاردها دلار مسدودی» نباید «سه بار مجازات شود؟». این پاسخ زنجانی هنوز با واکنشی از سوی بانک مرکزی روبهرو نشده است.
با این حال، برخی از فعالان فضای مجازی نسبت به جولان زنجانی واکنش نشان دادهاند. محمود صادقی در این زمینه نوشته: «مقامات قضایی نمیخواهند دربارهی دلایل ازادی کسی که به موجب حکم قطعی به اعدام محکوم شده بود توضیحی بدهند؟! پشت ب ز به کجا گرم است که اینگونه در مقابل مراجع رسمی شاخ و شانه میکشد؟!» سیدعلی پورطباطبایی روزنامهنگار، نیز با انتشار پستی در شبکه ایکس نوشت: «باید مجسمه بابک را در بازسازی برج آسیبدیده در جهان کودک بسازند و به عنوان سمبل وقاحت آن بالا نصب کنند.»
از حکم اعدام تا آزادی
هنوز ابهامهای زیادی درباره پرونده بابک زنجانی هنوز دارد. او سال ۱۳۹۲ بازداشت و سال ۱۳۹۵ به اعدام محکوم شد. پس از آن، اما در خبرها آمد که با بازگرداندن اموال و تسویه بدهیهایش به مبلغ حدود ۱.۹۶۷ میلیارد یورو، با موافقت رهبری و تأیید قوه قضائیه، حکم اعدامش به ۲۰ سال حبس کاهش یافت. این خبر را «غلامحسین محسنی اژهای» رییس قوه قضاییه در بهمن ۱۴۰۳ داده بود. این خبر در حالی اعلام شد که جزییاتی از نحوه انتقال اموال زنجانی و معادل دقیق ریالی اموال در دست نبود. چند روز بعد، «محمدرضا فرزین»، رییس کل بانک مرکزی با تایید این خبر اعلام کرد که اموال بازگردانده شده به صورت «داراییهای ارزی» است و تماما به بانک مرکزی منتقل شدهاست. در همین اوان، رسانههای منتسب به زنجانی آغاز به کار کردند و دی ماه سال گذشته بود که انتشار تصویری از زنجانی در کنار یک شیخ عرب، توسط رسول کوهپایهزاده (وکیل او)، بار دیگر گمانهزنیها در خصوص آزادی یا مرخصی او را داغ کرد. با این حال در آن مقطع اصغر جهانگیر، سخنگوی قوه قضاییه، رسماً اعلام کرد که زنجانی نه آزاد شده و نه در مرخصی به سر میبرد. با این همه در فروردین امسال، خبر قرارداد ۶۱ هزار میلیاردی بین راهآهن و شرکت «آوان ریل» منتسب به زنجانی همچون بمبی در فضای خبری منفجر شد.
بیشتر بخوانید:عکس/ واکنش تند بانک مرکزی به توییت بابک زنجانی
یک ماه بعد، در اردیبهشت، اصغر جهانگیر سخنگوی قوه قضاییه گفت که او «بیش از ۱۱ سال از محکومیتش را بدون استفاده از مرخصی سپری کرد و رد مالش انجام شد...». به گفته جهانگیر، زنجانی در مرخصی تحت «نظارت ضابطین» قرار دارد و مسئولیت فعالیتهای اقتصادی او در دوران مرخصی با «دستگاههای ذیربط» است. مشخص نیست که این دستگاههای ذیربط دقیقا اشاره به کدام نهادها و سازمانها دارد، اما مدیر روابط عمومی بانک مرکزی گفته که زنجانی مجوز فعالیت اقتصادی ندارد.
۹ سال از دوران محکومیت زنجانی باقی مانده، اما بنظر نمیرسد که این حکم تاثیری در بازگشت او به پشت صحنه اقتصاد ایران داشته باشد. او این بار، برخلاف دوران قبلی، آشکارا فعالیت خود را تبلیغ میکند و در شبکههای اجتماعی نیز جولان میدهد و همانطور که قبلا مقامات دولت را تهدید به زندان کرده بود، مسئولان رسمی را مورد خطاب و تهدید قرار میدهد.
منبع: فرازدیلی