تابلوی معاملات بورس تهران همچنان بر مدار سرخ پوشی قرار دارد و با توجه به حمایتها نتوانسته شرایط خوبی را تجربه کند. روند معاملات بورس تغییر میکند؟ محمد خبریزاد، کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با نبض بورس به این پرسش پاسخ میدهد.
به گزارش نبض بورس، طی آخرین روز معاملاتی هفته یعنی چهارشنبه ۱۸ تیر ۱۴۰۴، شاخص کل بورس تهران با کاهش ۲۰ هزار و ۸۷۲ واحدی معادل ۰.۷۹ درصدی نسبت به معاملات روز گذشته روبه رو شد و در نهایت به تراز ۲ میلیون و ۶۳۷ هزار واحدی رسید.
-
برای مشاهده آخرین اخبار بورس فیلترشکن را روشن و اینجا کلیک کنید.
همچنین شاخص کل هم وزن نیز ۹ هزار و ۷۲ واحد معادل ۱.۰۹ درصد نسبت به معاملات روز گذشته افت کرد و در جایگاه ۸۲۷ هزار و ۲۶ واحدی ایستاد.
درسوی دیگر معاملات نیز شاخص کل فرابورس ۱۷۵ واحد کاهش یافت و به عدد ۲۴ هزار و ۴۷۶ واحدی رسید.
ارزش کل معاملات بازار سرمایه در آخرین روز کاری هفته به ۴۳ هزار و ۴۱۶ میلیارد تومان رسید که ۶ هزار و ۱۲۱ میلیارد تومان آن مربوط به معاملات خرد سهام و حق تقدم و صندوقهای سهامی است و به طور کلی ۱۴ درصد از ارزش معاملات مربوط به معاملات خرد بوده است.
محمد خبریزاد، کارشناس بازار سرمایه گفت: در هفت تا هشت روز معاملاتی اخیر، اگر بخواهم با جزئیات خدمتتان عرض کنم، تنها طی یک و نیم روز شاهد بازاری نسبتاً پرتقاضا و دارای روند معمولی بودیم؛ به این معنا که سهامدارانی که تمایل به خروج از بازار را داشتند، تقریباً بدون مشکل موفق به این کار شدند.
وی افزود: در شش روز باقیمانده، که میتوان گفت حدود دو و نیم روز آن مربوط به هفته جاری بود، شرایط کاملاً متفاوت بود و بازار، به جز چند نماد شاخصساز و تأثیرگذار در صنایع، تقریباً در تمامی نمادها قفل در صف فروش قرار گرفت و معاملات اغلب روی آستانه منفی به پایان رسید.
این کارشناس بازار سرمایه اظهار کرد: در صندوقهای سهامی و اهرمی نیز تقریباً اکثر نمادها در صف فروش قرار داشتند و سهامدارانی که میخواستند از این نمادها خارج شوند، با مشکلات جدی مواجه شدند.
خبریزاد در پیش بینی معاملات هفته آتی گفت: اگر بازار حمایت نشود حمایتی واقعی، با پول و یا اخبار مثبت و محرکهای قوی، که الزاماً هم سیاسی نباشد به نظر میآید حداقل یکی دو روز ابتدایی هفته، همین روند منفی ادامه یابد. شاید در ادامه هفته، بخشی از صفها جمعآوری شود و برخی نمادها به تعادل برسند، اما بدون حمایت جدی، امید چندانی به بهبود سریع وضعیت نیست. مسئله اصلی این است که امیدواریم وعدههای داده شده به سازمان بورس عملی شود.
وی توضیح داد: واقعیت این است که بحران اخیر فقط متوجه سازمان بورس نیست. اتفاقی که رخ داده، یک ریسک سیستماتیک است؛ مشابه شرایط بحرانی که زمانی آتشسوزی یا حادثهای بزرگ به خانهای ضربه میزند. بازار سرمایه نیز این روزها تحت تأثیر عوامل کلان آسیب جدی دیده است. بنابراین، فقط سازمان بورس مسئول نیست و نهادهای فرادستی مثل بانک مرکزی و وزارت اقتصاد باید پشت بازار سرمایه قرار بگیرند. اگر این روند منفی ادامهدار شود، مطمئن باشید آثار مخرب آن به بازار پول و سایر بازارها نیز سرایت خواهد کرد و این وضعیت برای کل اقتصاد کشور مطلوب نیست.
خبری زاد در نهایت تاکید کرد: اگر وعدههای دادهشده عملی شود و حمایت مؤثری صورت گیرد، شاید تنها یکی دو روز ابتدای هفته بازار دشوار باشد و بهتدریج بازار متعادلتر شود و سهامداران موفق به فروش شوند. اما اگر حمایت لازم صورت نگیرد و وعدهها اجرایی نشود، به احتمال زیاد هفته آینده نیز روند منفی ادامه دارد تا نمادها به مرور و به صورت طبیعی، تعادل خود را پیدا کنند. طی این هشت روز، ۲۰ تا ۲۵ درصد نمادها کاهش ارزش داشتند و تا هفته آینده، این افت میتواند به ۳۰ تا ۳۵ درصد نیز برسد تا پس از آن بازار به تدریج به تعادل برسد. اما بعید است سرمایهگذاران جدید تا مدتها تمایلی به بازگشت داشته باشند و بازار سرمایه دیگر گزینه اصلی سرمایهگذاریشان نباشد.