کد خبر: ۳۱۱۶۷۴
تاریخ انتشار: ۰۰:۴۵ - ۱۲ تير ۱۴۰۴
در گفتوگوی اقتصاد ۲۴ با مدیرکل اسبق بازرسی بانک مرکزی بررسی شد:
یک کارشناس مسائل اقتصادی میگوید: سیاستهای ما چه در بخش اقتصادی و چه در بخشهای سیاسی و تبلیغاتی باهم هماهنگ نیستند. در زمان جنگ ۸ ساله، ستاد تبلیغات جنگ را داشتیم که کارهای اقتصادی، فرهنگی و سیاسی همه از طریق آن هماهنگ میشد. این ناهماهنگیها باعث ریزش بازار شد وگرنه بورس نباید انقدر واکنش نشان میداد.
اقتصاد۲۴- بورس تهران در حالی پس از ۱۲ روز جنگ میان ایران و اسرائیل بازگشایی شد که همچنان سایه جنگ و ناآرامی بر روی آن سنگینی میکند. باوجود تداوم ریسکهای سیاسی و نگرانی بابت شروع دوباره جنگ، صفهای فروش شدت گرفته و بازار سرخ پوش شده است.
در آخرین روز کاری بازار سهام در هفته جاری، جلسهای با حضور معاونان و مدیران ارشد بانک مرکزی و سازمان بورس با هدف هماهنگی بیشتر و توسعه حمایتهای حداکثری نظام بانکی از بازار سرمایه برگزار شد و در اولین گام ۶۰ همت برای ثبات بازار سرمایه تخصیص یافت.
یوسف کاووسی، کارشناس اقتصادی و مدیرکل اسبق بازرسی بانک مرکزی در تحلیل خود از روند بازار بورس به اقتصاد ۲۴ گفت: «قابل پیشبینی بود که پس از ۱۰ روز تعطیلی ناشی از جنگ، بازار اینگونه بارگشایی شود؛ حتی پیشبینی بنده ریزش ۵۰۰ هزار واحدی شاخص کل بود؛ چراکه به هر حال بازار ترس دارد و هرجا هم ترس حاکم شود مردم برای جلوگیری از زیان بیشتر، در صف فروش میروند. از سوی دیگر بازارهای موازی مانند طلا، سکه و ارز جذابتر هستند و نقدشوندگی بالاتری دارند. در حال حاضر صندوقهای طلا رو به رشد است چراکه سرمایهگذاران برای جبران مقداری از زیان خود، پولشان را به این صندوقها منتقل میکنند.»
وی در ارزیابی از بستههای حمایتی سازمان بورس و همچنین تصمیم حمایت ۶۰ همتی نظام بانکی از این بازار، عنوان کرد: «این ۶۰ همت فعلا به مرحله عمل نرسیده و هفته دیگر اجرایی خواهد شد، اما اگر قرار بر حمایت بود، بهتر بود بعد از اولین روز بازگشایی که فروش شدت داشت، همان روز یکشنبه سازمان بورس از طریق بستههای حمایتی یا ابزارهایی اعم از صندوق تثبیت و توسعه اقدام به حمایت میکرد، چراکه اقتصاد ما شکوفا نیست و بورس ما بر اساس اتفاقهای سیاسی بالا و پایین میشود.»
این کارشناس مسائل اقتصادی درباره بازگشت بورس به مدار رونق بیان کرد: «پس از آسیبهایی که به برخی از صنایع وارد شده است، بازگشت به مدار و سوددهی قطعا به روال سابق نیست و زمان میبرد. از اینرو بیشتر سهامداران در صف فروش قرار میگیرند، اما باید ساز و کاری باشد تا بتواند به لحاظ تبلیغاتی به گونهای درست تبلیغ کند تا مردم انقدر برای فروش متلاطم نباشند یا اینکه بصورت واقعی وارد بازار میشدند.»
کاووسی ادامه داد: «به نظر میرسد دولت این امکان را نداشت که به بورس ورود پیدا کند چراکه در این ۱۲ روز آنقدر برای بازار در زمینه کالاهای اساسی و نگه داشتن قیمت، هزینه کردند که توان ورود به بازار سهام را نداشتند. میطلبید که با اعتمادسازی که البته کار بسیار دشواری است، مردم را آرام کنند یا اصلا بازار را باز نمیکردند تا زمانی که فضا آرام شود.»
بیشتر بخوانید: ضرورت حمایت دولت از سهامداران بورس برای جلوگیری از خروج پول به بازارهای طلا و ارز/ رئیس جمهور ورود کند
این کارشناس پولی و بانکی با اشاره به اظهاراتی که منجر به التهاب در بازارها میشود، عنوان کرد: «متاسفانه مشاهده میکنیم که یک کارشناس در رسانه ملی میگوید که این هفته حمله میشود؛ معلوم است که هر فردی با شنیدن چنین تحلیلی فورا به سراغ نقد کردن پولش میرود.»
کاووسی ادامه داد: «سیاستهای ما چه در بخش اقتصادی و چه در بخشهای سیاسی و تبلیغاتی با هم هماهنگ نیستند. در زمان جنگ ۸ ساله، ستاد تبلیغات جنگ را داشتیم که کارهای اقتصادی، فرهنگی و سیاسی همه از طریق آن هماهنگ میشد. این ناهماهنگیها باعث ریزش بازار شد وگرنه بورس نباید انقدر واکنش نشان میداد. به باور من دولت همین خبری که مبنی بر تزریق ۶۰ همتی به بورس را داده است باید زودتر اعلام میکرد تا فارغ از اجرایی شدن، خود خبر اثرش را میگذاشت.»