گسترش قلمرو سنبل آبی در بابل

1 day ago 2

باشگاه خبرنگاران جوان - تعدادی از دوستداران محیط زیست بابل که با حساسیت آب بندان‌ها و آب خوان‌های این خطه از شمال را به خاطر خطر گسترش نفوذ شیطان آبی زیر نظر دارند فیلمی را در شبکه‌های اجتماعی به اشتراک گذاشتند که در گوشه‌ای از آب بندان حیدرکلای بابل گیاه تهاجمی سنبل آبی جا خوش کرد که در هفته‌های پیش رو باید منتظر جهش‌های برق آسای این گیاه سمی در این تالاب باشیم.

تالاب ۳۴ هکتاری نیلوفر آبی بابل که هر ساله میزبان انبوهی از پرندگان مهاجر با گونه‌های متنوع است این گیاه تهاجمی یک تهدید جدی برای این آب خوان محسوب می‌شود چرا که شیطان آبی به سرعت گستره آبی این تالاب را در تصرف خود در می‌آورد و جایی برای فرود پرندگان مهاجر باقی نمی‌ماند تالاب حیدرکلا در بابل یکی از شاخص‌ترین تالاب‌های محل رشد لوتوس‌ها یا همان نیلوفر‌های آبی هستند.

نفوذ سنبل آبی در برخی از رودخانه‌ها و آب خوان‌های نزدیک آب بندان ۴۰ هکتاری بابل موجی از نگرانی را برای کارشناسان محیط زیست به همراه داشت چرا که در صورت گسترش این گیاه تهاجمی در سطح آب بندان‌های این خطه از شمال با هزینه‌های نجومی هم نمی‌توان شیطان آبی را ریشه کن کرد.

با توجه به این که آب بندان‌ها یکی از مهم تامین منابع تامین کننده آب برای اراضی شالیزاری محسوب می‌شوند در صورت نفوذ در تالاب‌ها و آب بندان‌های بزرگ استان تامین آب برای اراضی شالیزاری و از طرف دیگر امنیت غذایی کشور با خطر مواجه می‌شود.

تعدادی از کارشناسان و دوستداران محیط زیست در هفته جاری با تهیه عکس و فیلم از گسترش گیاه سنبل آبی در آب بندان روستای کبوتردان و رودخانه‌های نزدیک آب بندان ۴۰ هکتاری بابل ابراز نگرانی خود را اعلام و خواستار جمع آوری گیاه سنبل آبی در آب بندان روستای آغوزبن بابل شدند.

در حالی گسترش سنبل آبی در هفته‌های گذشته به خبر اول در سطح شهرستان بابل تبدیل شده بود که همزمان با فرا رسیدن اردیبهشت ماه سال جاری گل دهی زیبای این گیاه تهاجمی موجی از جمعیت را روانه آب بندان روستای آغوزبن بابل کرده بود.

در مدت هفته‌های گذشته کارشناسان نسبت به حضور گسترده شهروندان در این آب بندان ابراز نگرانی کرده بودند و خواستار ممنوعیت و حمل این گیاه تهاجمی به دیگر مناطق استان مازندران شدند.

ترافیک سنگین هفته‌های گذشته در روستای آغوزبن بابل که خیل عظیمی از جمعیت برای تماشای گل‌های سنبل آبی روانه این روستا شدند موجی از نگرانی‌ها را برای کارشناسان محیط زیستی به همراه داشت.

گیاه سنبل آبی یا همان شیطان آبی که قدرت انتقال و جهش بسیار بالایی دارد و در مدت دو هفته می‌تواند گستره نفوذ خود را تا ۲ برابر افزایش دهد تهدید جدی برای آب بندان‌های بزرگ مازندران و به خصوص آب بندان‌های بابل که به شهر تالابی در کشور معروف است محسوب می‌شود.

دغدغه‌های کارشناسان محیط زیستی زمانی به اوج خود رسیده که در محدوده آب بندان ۴۰ هکتار روستای آغوزبن بابل هیچ اطلاع رسانی در خصوص خطر‌های این گیاه تهاجمی نصب نشده بودکه این بی اطلاعی می‌توانست برای آب بندان‌های مازندران یک تهدید جدی محسوب شود.

در اردیبهشت ماه سال جاری برخی از شهروندان با حضور در محدوده آب بندان روستای آغوزبن بابل از گل‌های سنبل آبی عکس و فیلم تهیه و آن را در شبکه‌های اجتماعی بارگذاری کردند.

این اطلاع رسانی سبب شده که در کوتاه‌ترین زمان حجم انبوهی از شهروندان برای استفاده از منظره زیبای ایجاد شده خود را به به روستای آغوزبن بابل برسانند.

ترافیک سنگین و حضور انبوه شهروندان در این روستا به حدی رسیده که مزاحمت‌های زیادی برای اهالی منطقه ایجاد کرد، چون آنها انتظار حضور انبوهی از شهروندان در محدوده این آب بندان را نداشتند.

کشاورزان این روستا به همراه دهیار و اعضای شورای اسلامی آغوزبن در ۲ سال اخیر برای لایروبی فنی این آب بندان تلاش‌های زیادی به خرج دادند، اما ثمر بخش نبوده و در حال حاضر همه آب بندان مملو از گیاه تهاجمی شیطان آبی شد.

نگرانی کارشناسان محیط زیست به این خاطر است که هزینه بالای لایروبی یک آب بندان ۴۰ هکتاری سبب شد که کشاورزان این روستا پیکیری‌های چندین ساله آنها بی نتیجه باشد حال اگر این گیاه تهاجمی در تالاب‌های بزرگ و دیگر آب بندان‌های این خطه از شمال سرایت کند لایروبی آنها نیازمند اعتبار‌های نجومی است.

سنبل آبی گیاهی از خانواده سنبل است که به دلیل قدرت رشد و تکثیر بسیار بالا و همچنین گل‌های بنفش زیبای آن مورد توجه گردشگران و بعضا جابجایی به عنوان گیاه زینتی است و این ویژگی باعث می‌شود به سرعت به مناطق آبی سرایت کند و به دلیل قدرت جذب بالای آب در ریشه‌ها و ساقه‌های بهم تنیده غوطه ور آن، توانایی بالایی در نابودی اکوسیستم‌های آبی و تالابی دارد.

سنبل آبی رشد بسیار سریعی دارد و هر گیاه هزاران دانه در سال تولید می‌کند که دوام برخی دانه‌ها تا ۲۸ سال هم می‌رسد. همین موضوع باعث می‌شود در برخی مناطق جمعیت این گیاه در ۲ هفته تقریبا ۲ برابر شود.

به علت رشد سریع، تعداد دانه‌های زیاد و زیبایی ظاهری گل‌های این گیاه، به تازگی به عنوان گیاهی زینتی خرید و فروش شده و در منازل کنار گیاهان آپارتمانی دیده می‌شود. سنبل آبی به دمای هوای پایین حساس است و در زمستان دوام نمی‌آورد، اما در تابستان‌ها گل‌های زیبایی می‌دهد و عمر هر گل بین یک تا روز است.

Read Entire Article