Beidou چینی جایگزین GPS می‌شود

4 hours ago 1

کد خبر: ۳۱۳۸۸۹

تاریخ انتشار: ۱۸:۴۳ - ۲۳ تير ۱۴۰۴

به‌ گفته احسان چیت‌ساز، فیلترینگ اینترنت امنیت نمی‌آورد و تنها بی‌اعتمادی و آسیب به اقتصاد دیجیتال را تشدید می‌کند.

Beidou چینی جایگزین GPS می‌شود

اقتصاد۲۴- در حالی که اختلال‌های جی‌پی‌اس و اینترنت در هفته‌های اخیر توجه کاربران و کارشناسان را جلب کرده، معاون وزیر ارتباطات از برنامه دولت برای مهاجرت خدمات مکان‌یابی از GPS به منظومه Beidou چین خبر داد. همچنین او تأکید کرد که سیاست‌های محدودسازی اینترنت نه‌تنها امنیت ایجاد نکرده، بلکه به آسیب‌های اقتصادی و اجتماعی گسترده‌ای منجر شده است.

احسان چیت‌ساز، معاون وزیر ارتباطات، درباره اختلال در GPS گفت: «جی‌پی‌اس پیشرفته است، اما یک حقیقت تلخ وجود دارد؛ کنترل کامل آن در دست وزارت دفاع آمریکا است. این یعنی هرگونه اختلال منطقه‌ای، اختلال عمدی یا کاهش کیفیت خدمات می‌تواند کاملاً تصمیمی سیاسی باشد.»

او درباره ادامه‌دار بودن اختلال‌ها پس از آتش‌بس گفت: «پس از آتش‌بس، اختلالات موضعی در جی‌پی‌اس احتمالاً به دلایل امنیتی، نظامی یا تغییر اولویت‌بندی ماهواره‌ها برای مناطق دیگر رخ داده است. باید بدانیم جی‌پی‌اس یک سرویس رایگان، اما با قید و بند است، چون دشمن هم از این سیستم استفاده می‌کند.»

برنامه دولت برای استفاده از موقعیت‌یاب چینی

چیت‌ساز از برنامه‌ای خبر داد که در جریان مذاکرات ایران و چین تدوین شده و براساس آن، بخشی از خدمات مکان‌محور کشور از GPS به Beidou منتقل خواهد شد:

در جریان مذاکرات ایران و چین، یکی از محور‌های اصلی توافق مشترک، بهره‌گیری از ظرفیت منظومه BeiDou چین برای موقعیت‌یابی دقیق در ایران بود. BeiDou یک معماری بسیار پیشرفته با دقت بالا و پوشش ویژه در آسیاست و خلاف جی‌پی‌اس، کنترل آن خارج از دست آمریکا است. ما در حال تدوین برنامه‎ای هستیم که بخشی از خدمات مکان‌محور کشور – در حمل‌ونقل، کشاورزی، اینترنت اشیاء – به‌تدریج از جی‌پی‌اس به سمت BeiDou مهاجرت کند.


بیشتر بخوانید: واکنش وزارت ارتباطات درباره اختلال جی‌پی‌اس‌ها


او درباره اختلال‌های اینترنتی اخیر نیز گفت: «ما با یک دوگانه مواجهیم؛ از یک سو امنیت سایبری و زیرساختی کشور اهمیت دارد و از سوی دیگر حق مردم برای دسترسی آزاد، ارتباطات جهانی و اقتصاد دیجیتال پویا. متأسفانه فیلترینگ گسترده و اختلال ساختاری بر اینترنت نه‌تنها بخشی از کسب‌وکار‌ها را نابود کرده، بلکه موجب بی‌اعتمادی اجتماعی، ناامیدی، و افت سرمایه اجتماعی شده است.»

وزارت ارتباطات به دنبال اینترنت طبقاتی نیست. چیزی به نام «اینترنت طبقاتی» اگر در خفا باشد، بی‌اعتمادی را تشدید می‌کند. معاون وزیر ارتباطات با اشاره به این موضوع گفت:

ما نیازمند شفاف‌سازی هستیم. اگر قرار است سطح‌بندی دسترسی وجود داشته باشد، باید مبنای حقوقی، فنی و اخلاقی‌اش روشن باشد. اما تجربه جهانی نشان داده که تفکیک دسترسی بدون اعتماد عمومی شکست‌خورده است.

- احسان چیت‌ساز، معاون وزیر ارتباطات

چیت‌ساز در ادامه از آسیب‌های سیاست فیلترینگ گفت: «تجربه دولت سیزدهم در سال ۱۴۰۱ نشان داد که با وجود تلاش برای محدودسازی اینترنت، نه‌تنها کنترل حاصل نشد، بلکه زیرساخت کشور آلوده شد، گوشی‌ها زامبی شدند و کنترل آن از دست صاحبان تلفن همراه خارج شد و در اختیار سایرین قرار گرفت، حملات داخلی DDoS به سامانه‌ها افزایش یافت و اعتماد عمومی خدشه‌دار شد.»

فیلترینگ یک مسکن دردناک است نه درمان ریشه‌ای. چیت‌ساز با تأکید بر این موضوع افزود: «ما نباید ابزار امنیتی را به ابزار حکمرانی تبدیل کنیم. از سوی دیگر، وقتی مردم راهکار‌های عبور از فیلترینگ را خود پیدا کنند، شما اشراف اطلاعاتی را هم از دست می‌دهید؛ یعنی هم شهروند ناراضی دارید، هم اطلاعات گم‌شده. این زیان دوگانه است. علاوه بر این باعث می‌شود؛ مردم به اینترنت ماهواره‌ای غیرمجاز روی بیاورند و این باعث می‌شود همه سرمایه‌گذاری در توسعه پهن باند، آنتن‌های تلفن همراه و فیبر نوری در کشور از بین برود.»

منبع: هم میهن

Read Entire Article