باشگاه خبرنگاران جوان؛ محمدحسین نیکخوی متین - داریوش صفرنژاد کارشناس مسائل بین الملل در گفت و گو با شبکه خبر درباره سفر وزیر امور خارجه به چین و اجلاس شانگهای و اهمیت این اجلاس بیان کرد: از سال ۲۰۰۵ ما عضو ناظر سازمان شانگهای بودیم و این عضویت هم به شکل قطعی از ۲ سال پیش محقق شد و ظرفیت خوبی را برای همکاری منطقهای و بینالمللی برایمان فراهم کرد. در اهمیت این سازمان همین بس که از هر ۵ نفری که در کره زمین زندگی میکنند یک از آنها اهل هند و یا چین هستند که عضو شانگهای هستند.
این کارشناس بیان کرد: تقریبا ۵۰ درصد جمعیت جهان را این سازمان در بر میگیرد. تلاشهایی را نیز غربیها به ویژه آمریکاییها در سطح رسانه دارند که کارکردهای شانگهای را زیر سوال ببرند و این سازمان را امنیتی جلوه دهند. در صورتی که سازمان شانگهای کارکرد اصلیاش سیاسی و اقتصادی است. این را هم باید عنوان کنیم که شانگهای یکی از اولین مجاع بین المللی بود که با صدور بیانیهای شدید الحن تجاوز صیونیستها را به کشورمان محکوم کرد و همین نشان از پویایی، فعال بودن و اثر گذاری این سازمان بر روندها است.
صفر نژاد گفت: اکنون در رسانههای غربی کارکرهای این سازمان را همه جوره زیر سوال میبرند، اما دیدیدم که بسیار سریع و به موقع شانگهای ورود کرد و در روند این تهاجم نظامی به ایران اعضای شانگاهای به شکل جمعی و فردی از کشور ما حمایت کردند و متجاوز را محکوم کردد. دو عضو از ۵ عضو اصلی شورای امنیت در شانگهای هستند. ۴ قدرت اتمی در این سازمان هستند و به هر حال همه این پارامترها موثر و حائز اهمیت است و طبیعی بوده که جریان رسانههای آمریکاییها و غربیها معلومات درست از این سازمان ارائه ندهند و طبیعی است که آنها علیه سازمان شانگهای موضع گیری منفی داشته باشند.
صفرنژاد درباره فرصتهایی که میتواند این سازمان برای کشومان فراهم کند اظهار کرد: در ذیل ساختار شانگای علاوه بر اجلاس سران و وزرای خارجه، وزرای دفاع کشورهای عضو نیز اجلاس سالانهای دارند و در همان زمان تجاوز به کشورمان هم شاهد این اجلاس بین وزرای دفاع بودیم و همان جا نیز دیدیم که همکاریهای خوبی به طور مشخص با دو عضو شانگهای را عملی کردیم.
صفرنژاد گفت: مشاهده کردیم که کشور پاکستان در طول دفاع مقدس ۱۲ روزه چه همراهی خوبی با کشور ما داشتند در تمامی سطوح اعلام آمادگی کردند. کشورهای دیگر که همجوار شانگهای هستند مانند کره شمالی هم مسئولان مختلفش اعلام امادگی کردند. در این زمینه باید گفت که کشور ما از هیچ کشوری درخواست نکرد و خود مستقل دفاع کرد، اما همراهی این کشورها و اعلام همراهی آنها دستاورد خوبی است که مسئول عضویت در چنین نهادهایی است.
این کارشناس تاکید کرد: برآیند عضویت در نهادهایی مثل شانگهای و بریکس و اکو و امثال آن ایجاد ثبات در منطقه و صحنه بین الملل است، اما امروز رفتار آمریکا و اروپاییها از بین بردن این ثبات است. حضور ما در چنین سازمانهایی در واقع ایجاد ساز و کار برای ثبات و صلح پایدار در عرصه منطقه و بین المللی است.
صفرنژاد در انتها تصریح کرد: امروز دو دارنده بزرگ انرژی دنیا ایران و روسیه در سازمان شانگهای عضو هستند و دو مصرف کننده بزرگ انرژی دنیا چین و هند هم در این سازمان عضو هستند و این ظرفیت بیبدیلی است. بحث کریدورها خطوط انتقال انرژی و خطوط حمل و نقل و خطوط تجارت و بازرگانی و عرصههای مختلف برای تجارت، این سازمان را برای ما بسیار مهم و حائز اهمیت میکند.