باشگاه خبرنگاران جوان - در ابتدای برنامه گفتوگوی ویژه خبری امشب -یکشنبه ۵ مردادماه- احمد راستینه، سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: یکی از سندهای مهم شورای عالی فضای مجازی به نقل اخبار غیر واقع در فضای مجازی اختصاص دارد.
وی ادامه داد: جنگ ۱۲ روزه به ما نشان داد که عدم مرجعیت خبری و برخورد با شایعه پراکنی در فضای مجازی و تهمت زنی علاوه بر اینکه عملیات روانی دشمن را تشدید میکند، به سلامت روانی جامعه آسیب وارد کرد.
راستینه گفت: بر اساس این لایحه با انتشار هرگونه اخبار خلاف واقع برخورد خواهد شد، در این لایحه ایجاد یک مرجعیت در فضای مجازی و پایش آن مورد توجه قرار گرفته، اما آنکه ساز و کار آن چطور باشد دیده نشده که باید مورد بررسی قرار گیرد. متاسفانه پایگاههای نشر اخباری داریم که هویت و اصالت آنها مشخص نیست.
در ادامه محمد خدادادی معاون مطبوعاتی پیشین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: در سال ۹۸ فضای عجیب فیک نیوزی درباره اخبار کرونا داشتیم، یا در جریان حادثه هلیکوپتر شهید رئیسی و یا همین حادثه اخیر بندر شهید رجایی شاهد انتشار اخبارهای غیر موثقی بودیم.
وی ادامه داد: ریشه اخبار جدید در رسانهها است و این مسئله به دولت آقای پزشکیان نیست ربطی ندارد و در زمان کرونا نیز ما با بحران اخبار جعلی مواجه بودیم.
علی آذری سخنگوی کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس نیز اظهار کرد: اگر بخواهیم برای اخبار فیک در فضای مجازی جرم انگاری کنیم باید اصل شفاف بودن جرم و مجازات را مشخص کنیم، ما صحبت از فرهنگ میکنیم و صرفاً از فضای مجازی صحبت نمیکنیم. در بحث جهان مجازی قدم اول فرهنگ سازی است و بنده با لایحه مقابله با انتشار محتوای خبری خلاف واقع در فضای مجازی مخالف بودم و دلایل خود را نیز اظهار کردم.
همچنین سید محمد مهدی غمامی معاون پارلمانی وزارت دادگستری گفت: سوال این است که آیا در فضای مجازی فیک نیوز داریم یا نه و آیا کسی که این اخبار را منتشر میکند باید پاسخگو باشد یا خیر؟ آیا فضای مجازی خود به این اخبار ضریب نمیدهد؟ از سال ۲۰۰۱ به بعد بیشتر کشورهای دنیا در این زمینه اقداماتی را انجام دادهاند.
وی تاکید کرد: ما نباید اجازه دهیم که اخبار در فضای مجازی به وسیلهای برای از بین بردن منافع مردم تبدیل شود، وقتی خبر خلاف واقعی تولید میشود ما میتوانیم با نظام حقوقی خود با آن برخورد کنیم در نتیجه این لایحه از قاعده نظامه ما خارج نیست.
غمامی بیان کرد: یکی از نگرانیهایی که وجود دارد این است که ممکن است این لایحه آزادی بیان را تحت شعاع قرار دهد در حالی که اساساً این لایحه متعرض رسانهها نمیشود چرا که قانون مطبوعات مکانیسم خود را دارد و در واقع با تصویب چنین لایحهای به هیچ عنوان آزادی بیان در رسانهها از بین نخواهد رفت.
راستینه ادامه داد: در فضای مجازی با خلا قانون اثربخش مواجه هستیم بنابراین نیازمند قوانینی هستیم که متناسب با شرایط اجتماعی و فرهنگی ما بتواند قابلیت اجرایی داشته باشد.
سخنگوی کمیسیون فرهنگی گفت: کشورهای توسعه یافته در فضای مجازی امنیت روانی ایجاد کردهاند اگر یک اکانت مشمول هویت خبری را اعلام کرد و یک سکویی از این فیک نیوز خبری را بازنش کرد باید با آن برخورد شود.
وی ادامه داد: همه خبرگزاریها دارای یک برگه هویتی هستند و طبیعتاً یک خبرگزاری هیچ وقت آبروی خود را با انتشار اخبار جعلی به خطر نمیاندازد، رها شدگی فضای مجازی نتیجهای جز خدشهدار شدن اعتماد عمومی را ندارد.
خدادادی تصریح کرد: از فضای مجازی غول نسازیم، مگر چند درصد اخبار این فضا جعلی است؟ بخش بالایی از اطلاعاتی که در این فضاها وجود دارد قابل استفاده است و نکات مثبتی دارد. اخبار خلاف واقع از بیرون به ما تزریق میشود
آذری گفت: امروز مختصات جوامع نیاز به قوانین پویا دارند، جهان مجازی ما اکنون ول بوده و تحت کنترل نیست، اما بنده احساس میکنم این لایحه نمیتواند خواست ما از قانون برای کنترل فضای مجازی را محقق کند.