باشگاه خبرنگاران جوان؛ مریم حسینی - مقامات ارشد اقتصادی ایالات متحده و چین روز دوشنبه مذاکرات خود را در استکهلم از سر خواهند گرفت تا سعی کنند اختلافات اقتصادی دیرینه را که در مرکز جنگ تجاری بین دو اقتصاد برتر جهان قرار دارد، حل کنند. هدف آنها تمدید تعرفهها به مدت سه ماه و جلوگیری از افزایش شدید تعرفهها است.
چین با ضربالاجل ۱۲ آگوست برای رسیدن به یک توافق تعرفهای پایدار با دولت دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا روبهرو است، پس از آنکه پکن و واشنگتن در ماه مه و ژوئن به توافقهای اولیهای برای پایان دادن به هفتهها افزایش تعرفههای تلافیجویانه و قطع واردات مواد معدنی کمیاب دست یافتند.
بدون توافق، زنجیرههای تأمین جهانی ممکن است با آشفتگی مجدد ناشی از بازگشت عوارض ایالات متحده به سطوح سه رقمی مواجه شوند که معادل تحریم تجاری دو جانبه خواهد بود.
مذاکرات استکهلم در حالی برگزار میشود که بزرگترین توافق تجاری ترامپ با اتحادیه اروپا در روز یکشنبه برای اعمال تعرفه ۱۵ درصدی بر اکثر کالاهای صادراتی اتحادیه اروپا به ایالات متحده، از جمله خودرو، صورت میگیرد. این بلوک همچنین ۷۵۰ میلیارد دلار انرژی از آمریکا خریداری خواهد کرد و ۶۰۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری در ایالات متحده در سالهای آینده انجام خواهد داد. انتظار نمیرود در مذاکرات ایالات متحده و چین پیشرفت مشابهی حاصل شود، اما تحلیلگران تجاری گفتند که تمدید ۹۰ روزه آتشبس تعرفه و کنترل صادرات که در اواسط ماه مه منعقد شد، محتمل است.
تمدید این مدت زمان از تشدید بیشتر تنش جلوگیری کرده و برنامهریزی برای دیدار احتمالی بین ترامپ و شی جین پینگ، رئیس جمهور چین در اواخر اکتبر یا اوایل نوامبر را تسهیل میکند.
سخنگوی وزارت خزانهداری ایالات متحده از اظهار نظر در مورد گزارش روزنامه ساوت چاینا مورنینگ پست به نقل از منابع ناشناس مبنی بر اینکه دو طرف از اعمال تعرفههای جدید یا سایر اقداماتی که میتواند جنگ تجاری را تشدید کند، برای ۹۰ روز دیگر خودداری خواهند کرد، خودداری کرد.
دولت ترامپ آماده است تا تعرفههای جدیدی را بر بخشهایی اعمال کند که طی چند هفته بر چین تأثیر خواهد گذاشت، از جمله بر نیمههادیها، داروها، جرثقیلهای کشتی به ساحل و سایر محصولات.
ترامپ روز یکشنبه قبل از اینکه اورسولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا توافق تعرفهای خود را امضا کند، به خبرنگاران گفت: ما به توافق با چین بسیار نزدیک هستیم. ما واقعاً به نوعی با چین توافق کردیم، اما خواهیم دید که چگونه پیش میرود.
مذاکرات تجاری قبلی ایالات متحده و چین در ژنو و لندن در ماه مه و ژوئن بر کاهش تعرفههای تلافیجویانه ایالات متحده و چین از سطوح سه رقمی و بازگرداندن جریان مواد معدنی کمیاب متوقف شده توسط چین و انویدیا (NVDA.O)، تراشههای هوش مصنوعی H۲۰ و سایر کالاهای متوقف شده توسط ایالات متحده متمرکز بود.
تاکنون، این مذاکرات به مسائل اقتصادی گستردهتر نپرداخته است. این مسائل شامل شکایات ایالات متحده مبنی بر اینکه مدل دولتی و صادراتمحور چین، بازارهای جهانی را با کالاهای ارزان قیمت پر میکند و شکایات پکن مبنی بر اینکه کنترلهای صادرات امنیت ملی ایالات متحده بر کالاهای فناوری به دنبال جلوگیری از رشد چین است، میشود.
اسکات کندی، متخصص اقتصاد چین در مرکز مطالعات استراتژیک و بینالمللی در واشنگتن، گفت: «ژنو و لندن واقعاً در تلاش بودند تا روابط را به مسیر اصلی خود بازگردانند تا بتوانند در مقطعی، در مورد مسائلی که در وهله اول باعث اختلاف نظر بین کشورها میشود، مذاکره کنند.»
منبع: رویترز