کد خبر: ۳۱۳۸۲۱
تاریخ انتشار: ۰۰:۴۶ - ۲۴ تير ۱۴۰۴
در گفتوگوی اقتصاد ۲۴ با یک کارشناس بازار سهام مطرح شد:
یک کارشناس بورس میگوید: مادامی که چشمانداز بازارهای سرمایه در ایران مثبت نباشد نباید انتظار رشد بورس را داشته باشیم. از این رو هر نوع تحلیل پوچ و مهمل خواهد بود. دلیلش این است که جنگ ۱۲ روزهای که در کشور رخ داد بازار را به شدت هیجان زده کرده است، اما نکته اصلی ارزندگی و چشماندازی است که بازارهای سهام در آینده با آن مواجه میشوند.
اقتصاد۲۴- روز دوشنبه، ۲۳ تیرماه ۱۴۰۴، شاخص کل بازار بورس تهران با افزایش ۲۶ هزار و ۴۸۹ واحدی به ارتفاع ۲ میلیون و ۷۲۱ هزار واحد رسید. در پایان روز، این شاخص با رشد ۱۵ هزار و ۹۳۰ واحدی به رقم ۲ میلیون و ۷۲۳ هزار و ۶۳۵ واحد رسید که نشاندهنده بهبود وضعیت کلی بازار است.
همچنین، شاخص کل هموزن نیز هزار و ۸۳۵ واحد رشد کرد و با افزایش ۰.۲۲ درصدی در سطح ۸۳۱ هزار و ۳۳۴ واحد نشست. حجم معاملات خرد به ۱۸.۸ میلیارد برگه سهم رسید و ارزش معاملات خرد نیز در سطح ۶ هزار و ۸۰۸ میلیارد تومان قرار گرفت.
با وجود رشد شاخصها، بررسیها نشان میدهد که در پایان روز، ۱.۶ همت پول حقیقی از بازار سهام خارج شده است که این نشان میدهد فضای ترس و بیاعتمادی همچنان بر عمده سرمایهگذاران حاکم است.
بیشتر بخوانید: هیچ تئوری از بازارهای سرمایه و اقتصاد ایران پشتیبانی نمیکند/ اقتصاد آزاد و بخش خصوصی قدرتمند می توانست سیستم سیاسی را پاسخگو کند
در مجموع، بیش از نیمی از بازار سهام در روز دوشنبه ۲۳ تیرماه ۱۴۰۴، مثبت شد و شاخصها مسیر رشد را طی کردند. با این حال، خروج پول حقیقی از بازار میتواند نشانهای از احتیاط سرمایهگذاران باشد که نیازمند بررسی و تحلیل بیشتر است.
پیام الیاس کردی، تحلیلگر بورس در پاسخ به اینکه چرا علیرغم حمایتهای رسمی دولت از بازار، همچنان فضای بیاعتمادی بر سرمایهگذاران حاکم است؟ به اقتصاد ۲۴ گفت: «بازارهای سرمایه، بورس و بازارهای سهام در تمام دنیا یک فاکتوری را مدنظر خود قرار میدهند و آن فاکتور چشمانداز و آینده است. در واقع آنها اکنون بازار را نمیخرند بلکه آینده آن را خریداری میکنند. اگر به کشورهایی مانند آمریکا نگاه کنید، اینکه گاهی مردم پولهایی بیش از ارزش خودشان را در یک شرکت سرمایهگذاری میکنند به این دلیل است که آن شرکت قرار است به نقطهای برسد که آن کالا تبدیل به کالایی شود که مردم یا اقتصاد به آن نیاز دارد و در آینده برای آنها اتفاق خیلی خوبی است.»
وی ادامه داد: «مادامی که چشمانداز بازارها در ایران مثبت نباشد نباید انتظار رشد بورس را داشته باشیم. این مثبت نبودن چشمانداز هم چند دلیل دارد؛ یک آنکه نمیتوانند از تداوم و ثبات آتشبس اطمینان خاطر داشته و اعتماد کنند. دلیل بعدی که نمیتوانند به آن وزن دهند این است که در آینده روابط ایران و آمریکا به کدام سو میرود؟ آیا حمله نظامی اتفاق خواهد افتاد یا طرفین پای میز مذاکره مینشینند؟ به نظر من تا زمانی که این ریسکها وجود داشته باشد روند خروج سرمایه از بورس هم ادامه دارد.»
الیاس کردی در پاسخ به اینکه در شرایط تداوم ریسکهای سیستماتیک، دولت تا چه زمانی میتواند از بازار حمایت کند؟ بیان کرد: «به هر حال اصلیترین بازیگر بازار سهام خود دولت است و توانایی دارد که از سهام خودش حمایت کند. دلیلش هم واضح و مشخص است، چون دولت بیشترین سهم را دارد و از این نظر میتواند از بازار خود دفاع کند.»
این کارشناس بازار سهام همچنین در تحلیل خود از وضعیت روز این بازار گفت: «مادامی که نتوانیم نسبت به آینده چشماندازی داشته باشیم، هر نوع تحلیل پوچ و مهمل خواهد بود. دلیلش این است که جنگ ۱۲ روزهای که در کشور رخ داد بازار را به شدت هیجان زده کرده است، اما نکته اصلی ارزندگی و چشماندازی است که بازارهای سهام در اینده با آن مواجه میشوند.»